петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЧервен, гладък и лъскав език се свързва с дефицит на витамин В12

Червен, гладък и лъскав език се свързва с дефицит на витамин В12

Дефицит на витамин В12 (колабамин) се среща предимно при по-възрастните хора и при новородени на майки вегетарианки. Витаминът участва в метаболизма на всички клетки на тялото. Необходим е за синтеза на клетъчната ДНК и нормалната функция на мозъка. Нито едно животни, гъба или растение не може да синтезира само витамин В12, само някои бактерии имат тази способност. Веществото е от групата на водоразтворимите витамини. Дневните нужди от него се увеличават с възрастта.

Депото на В12 в организма е към 3 мг

д-р Исмаил АминПри липса на внос то се изчерпва за около 3 години. Витамин В12 се набавя само от храни с животински произход. Дефицитът му може да доведе до неврологични проблеми, която, ако не се лекуват своевременно, остават трайни. Най-често се срещат периферна полиневропатия – изтръпване, парези, загуба на чувствителност на крайници, нарушена памет, деменция.

При продължителен дефицит неврологичните усложнения са необратими, предупреждава д-р Исмаил Амин (на снимката), началник на отделение по хематология в Токуда болница. В12 подпомага усвояването на фолиевата киселина – витамин В9. Заедно участват в производството яа кръвните клетки, предимно ва червените.

Причини за дефицит на фолиева киселина

Най-разпространените причини за дефицит на фолиева киселина са свързани с нездравословно хранене и прекаляване с алкохол. Практиката на лекарите доказва, че фолиев дефицит се среща предимно при хора, развили зависимост към пиенето. Алкохолът пречи на усвояването на фолиевата киселина, а нейните депа са малки и бързо се изчерпват. Този дефицит е по-рядък, организмът обикновено успява да се справя.

Недостигът на фолиева киселина по време иа бременността може да причини аномалии в развитието ва нервната тръба на плода – спина бифида. Ето защо се дава профилактично фолиева киселина яа бременните.

За да се усвои витамин В12, са важни два фактора. Външният – витамин В12 се набавя от храните от животински произход (месо, риба). Вътрешният фактор се отделя от пристенните клетки на стомаха. Тези две субстанции се свързват в стомаха и образуват комплекс, който е необходим за резорбция (усвояване) в долните етажи на тънките черва. Ако не се е образувал този комплекс, витамин В12ие може да се усвоя.

Причини за дефицит на витамин В12

Причините за дефицит на витамин В12 могат да бъдат обединени в три групи:  липсва външният фактор; липсва вътрешния фактор, проблеми с усвояването, което става в тънките черва.

При първата група липсва доставката на витамина – поради начина на хранене и прилагане на ограничителни диети – не се консумира храна, богата на В12. Това обикновено се случва при вегетарианци и особено при вегани, което налага те да приемат витамина под форма на таблетки или инжекционно.

Втората група включва проблеми със стомаха като атрофичния гастрит или оперативно отстранен стомах, например при наличие на туморни процеси в стомаха. Затова понякога се налага при дефицит на В12 да се изследва стомахът.

При третата група се откриват проблеми, свързани с долните етажи на тънките черва – може да е болестно състояние като болест на Крон или оперативно отстранена част от червата по различни причини – например болестно състояние или метод за отслабване. Тук спадат и проблеми, свързани с наличие на паразити. Най-често това е рибната тения, с която човек може да се зарази при консумация на сурова или полусурова риба. Тенията усвоява витамина вместо човешкия организъм.

Как се поставя диагнозата

При съмнение за дефицит на В12 питаме пациента първо за начина му на хранене, дали е отслабнал забележимо през последните месеци, за наличие на диария и запек, както и за наличие на примеси след изхождане, разказва д-р Амин.

Има различни методи за изследване в зависимост от конкретния случай. Обикновено дефицитът се установява след проверка на серумното ниво на витамина.

В12-дефицитната анемия е част от групата на мегалобластните анемии, при която клетките стават по-големи. „Проблемът не е само хематологичен – подчертава д-р Амин. – В хода на дефицита се включват и неврологични прояви. Пада не само нивото на хемоглобина и еритроцитите, но по-късно започват да намаляват и левкоцитите и тромбоцитите.

При спадане на трите вида кръвни клетки мислим за мегалобластна анемия и дефицит на В12 или фолиева киселина, както и други кръвни заболявания. При установен дефицит и е добре да се изключат проблеми на стомашно-чревния тракт.“

Лечението е според тежестта на симптомите и усложненията

Има различни схеми за лечение, а дозирането е според тежестта на анемията, степента на неврологичните усложнения, ако ги има. Дозата е толкова по-голяма, колкото по-тежка е анемията и усложненията.

При анемичен синдром в комбинация с неврологични прояви като периферна невропатия, нарушена памет и деменция трябва да се изключи витамин В12 дефицит.

При болни, на които е отстранен стомахът или имат хроничен атрофичен гастрит с ниски нива на витамин В12, цял живот трябва да им се инжектира В12. Те не могат да усвоят витамина, защото липсва вътрешният фактор. Ако не се лекуват, постепенно и след няколко години се стига до този дефицит. Затова болните трябва редовно за цял живот да си инжектират витамин В12.

Често пациентите с дефицит на това важно вещество попадат в неврологични кабинети поради изтръпване, мравучкане или слабост на крайниците, може да се стигне и до затруднено гълтане. Ето защо е важно проблемът да се диагностицира правилно и да не се губи време и да се предприеме веднага адекватно лечение. Болезнено гълтане, гадно усещане в устата и наличие на гладък зачервен език може да са знаци за дефицит на В12.

Пернициозна анемия – каква е връзката с В12

„Имах такъв случай в практиката, въпреки че не бяха фрапантни промените в кръвната картина – спомня си д-р Амин. – Лечението с В12 тогава доведе до обратно развитие на симптомите. Пациентът беше ходил при различни специалисти, но не беше изяснено каква е причината, поради която не може да гълта нормално. Беше с бледа кожа, с яркочервен, изгладен и лъскав език, което е важен симптом за витамин В12 дефицит.“

Не всеки дефицит на витамин В12 е пернициозна анемия, обясни д-р Амин. Пернициозна анемия е автоимунно заболяване и често се среща с други автоимунни заболявания. При автоимунните процеси имунната система на организма се обърква и започва да атакува клетки на собственото тяло, сякаш са чужди и трябва да ги унищожи. Често причините за това препрограмиране е неясна, а заболяванията от тази група са трудни за лечение.

В основата на пернициозната анемия лежи автоимунният атрофичен гастрит, при който има антитела срещу пристенните клетки, които отделят вътрешния фактор. Среща се по-често при жените, особено блондинки с бяла кожа и светли очи. В миналото е било тежко заболяване, не са били ясни причините и начинът на лечение. Сега вече процесът е лечим.

Феодорина Ляскова, в. „24 часа“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -