петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеХронична е кашлицата, която трае над 8 седмици

Хронична е кашлицата, която трае над 8 седмици

Кашлицата е симптом, за който най-често се търси помощ в аптеките. Пият се сиропи за кашлица и се дават много пари, но за съжаление, без резултат. Защо? Защото кашлицата е симптом на различни заболявания, за които, ако не се установи причината, не може да се проведе и съответното лечение.

Какви са причините за кашлицата

Кашлицата е защитен механизъм, чрез който се очистват дихателните пътища от чужди материи, включително вируси и бактерии. Когато трае до 3 седмици, тя е остра. Най-често се дължи на вирусна или бактериална инфекция, която предизвиква хрема и болки в гърлото.

Когато се възпали лигавицата в носоглътката, тогава кашлицата е суха. Затова съветваме при остри вирусни инфекции да се овлажнява лигавицата, защото нейната сухота, предизвикана през лятото от високите температури, през зимата от отоплението, създава благоприятна среда за развитие на вируси и бактерии.

Препоръчваме още да се приемат много течности, вода, чайове и препарати за втечняване на секретите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Диета с банани и риба помага при болест на белия дроб 
Лечението на хроничния бронхит спасява от увреждане черния дроб
При ХОББ рискът от пневмония е по-голям

Моментално спиране на кашлица – кога?

сироп лекарство

Важно е да се знае, че лекарствата, които потискат кашлицата, не бива да се приемат, когато вече се отделят секрети, защото поради невъзможността им да се отхрачат (потискат центъра на кашлицата), се задържат в дихателното дърво и може да се предизвика задух. Затова трябва да се потърси лекарска помощ, за да се определят причината и видът на кашлица и тогава да се лекува.

Сериозен проблем, който не бива да бъде пренебрегван от пациентите, е хроничната кашлица, която е с продължителност над 8 седмици при възрастните и над 4 седмици при децата. В най-висок процент от случаите се установява стичане на секрети от синусите към гърлото при различни видове синуити.

Поради това, че се дразнят кашличните рецептори, които се намират в горните части на дихателното дърво, се предизвиква постоянна кашлица.

На второ място като причина за хроничната кашлица е алергично възпаление на лигавицата на дихателните пътища, което води до кашлична форма на бронхиална астма и лечението с инхалаторни кортикостероиди успокоява кашлицата.

Рефлуксната болест също може да причини кашлица

Третата причина е гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), при която стомашното съдържимо се връща по хранопровода и по съседство дразни трахеята, където са разположени кашличните рецептори.

При болните с ГЕРБ е важно не само да приемат назначените от гастроентеролог лекарства, но и да вечерят рано и да спят на по-висока възглавница. Някои от лекарствата за кръвно налягане също могат да предизвикат кашлица.

Не трябва да забравяме и т.нар. тютюнджийска кашлица при пушачите, зад чиято маска се крият редица белодробни заболявания. Кашлицата при децата се отличава от кашлицата при възрастните поради анатомичните особености на дихателната система. Затова съветваме първо да се търси помощта на детски специалист и да не се дават самоволно от майките сиропи за кашлица, преди да са установени причината и видът на кашлицата.

Изключително важно е да се избягва среда с тютюнев дим, защото децата, чиито родители пушат, боледуват много по-често и по-продължително от инфекции на дихателните пътища, които протичат с мъчителна кашлица.

д-р София Ангелова

Д-р София Ангелова, пулмолог, председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните болести

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -