четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеФототерапия помага при витилиго

Фототерапия помага при витилиго

Какво представлява заболяването витилиго

Витилигото е заболяване, при което по кожата се появяват бели петна. Те се дължат на намаляване на броя на пигментните клетки в най-горния слой на кожата. За поставяне на категорична диагноза е необходима специализирана консултация от дерматолог, тъй като редица други заболявания (повърхностни гъбични инфекции, възрастови изменения, последствия от възпалителни процеси) също могат да причинят появата на бели петна по кожата, които за неспециалистите изглеждат по същия начин.

Честотата на заболелите от витилиго е 1-2% от световното население, като при 30-40% от засегнатите има близки роднини със същото заболяване. Точната причина за появата на витилиго все още е неясна. Отключващи фактори могат да бъдат психичен стрес, травма, изгаряне, някои лекарства. При наличие на витилиго задължително трябва да се провери състоянието на щитовидната жлеза, защото заболяванията често са свързани. Кожата на лицето по принцип може да сигнализира за много заболявания.

Лечението е индивидуално, зависи от стадия

грижи за кожатаПри витилиго лечението е индивидуално и зависи както от клиничната форма, така и от стадия, в който се намира заболяването – стабилен или активен. Няма лечение, което на действа еднакво и да е успешно при всички пациенти. При разпространени форми метод на избор е фототерапията.

Най-често се използва селективна фототерапия с 11UV лъчи. Процедурите се правят 2-3 пъти седмично. Друг вариант е т.нар. ПУВА метод. ПУВА е комбинация на псоралени и 11 UV лъчи. Псоралените представляват вещества, които увеличават чувствителността на кожата към светлината. Те може да се приемат под формата на таблетки или да се нанасят директно върху белите петна.

След това при пациента се прави съответното облъчване с ултравиолетови лъчи. Фототерапията може да се замени с лазертерапия. Използват се лазери с дължина на вълната 308 нанометра. Процедурите се правят 2 пъти седмично. Методът е доста по-скъп и може да се използва при засягане на по-малко от 30% от кожата.

Приложение на кортикостероиди и калциневринови инхибитори

Други успешни лечебни стратегии са локалните кортикостероиди и калциневринови инхибитори. Приложението на кортикостероидни кремове върху витилигинозните петна е лесно и затова често е първият метод, който се предлага на пациента. Резултатите обаче невинаги са окуражаващи, още повече че трябва да се внимава за странични явления от дълготрайно приложение.

Локалните калциневринови инхибитори са ефективна алтернативна терапия при витилиго, особено ако заболяването е обхванало лицето и шията. Често тези препарати се комбинират със слънчево облъчване или фототерапия. Експериментира се специален крем, който пропуска само тесен спектър от ултравиолетовите лъчи, като се съчетава с 90-минутно слънчево облъчване.

Препръчва се допълнителен прием на антиоксиданти

хапче лекарстваПри всеки един от посочените методи се препоръчва и допълнителен прием на антиоксиданти, екстракти от пъпеш, гинко билоба, други растителни екстракти, витамини (вит. Е) и минерали. Специфичните лечебни методи включват авто- ложни трансплантанти.

Това са специални процедури, при които се изолират пигментните клетки от здрави участъци на кожата и се трансплантират в областите с бели петна. В България предстои внедряването на този метод, както и комбиниране на лазерна терапия с нови локални средства. При витилиго може да се използват и камуфлажни средства – водоустойчиви гримове, автобронзанти.

При много разпространено витилиго и терапевтичен неуспех с всеки един от горепосочените методи се препоръчва депигментиране на останалата кожа на пациента. Използват се специални кремове на базата на хидрохинон, които обаче често водят до странични ефекти.

 

доц. Жана Казанджиева

 

Доц. Жана Казанджиева, дерматолог, Александровска болница

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -