четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеС коронарография лекуват исхемична болест и инфаркт

С коронарография лекуват исхемична болест и инфаркт

Коронарографията е методът, който доказано снижава смъртността при сърдечноболните, стига да се направи в специализирано лечебно заведение, казва доц. Пламен Гацов, началник на кардиологията в Правителствена болница. Страната е добре покрита с катетеризационни, където той се прилага, но и хората трябва да знаят къде да търсят навреме помощ, а специалистите да ги насочат към правилното място.

Коронарографията се прави с локална упойка и боли колкото една подкожна инжекция по думите на доц. Гацов. В 90% от случаите с катетъра се прониква през ръката. „Риск винаги има. Ако се прави от отговорни специалисти, усложнения има, но са рядкост. Има разлика между противопоказания и рискове“, обяснява кардиологът. Той подчертава също, че усложнения и лекарска грешка са различни неща. Усложнения винаги има при определен процент от пациентите и се случват навсякъде по света. Лекарят е направил всичко както трябва, но въпреки това се стига до него. Лекарска грешка има, когато е направено нещо, което не е подходящо, или пък е пропуснато да се направи нещо необходимо. Рискът, човек да загине по време на коронарография, като изследване е между 1 на 1000 и 1 на 3000 според световната статистика.

Плаката в артериите – основна причина за инфаркт

Основната причина артериите да се запушват и да се стига до инфаркт е атеросклеротичната плака в тях. Тя се образува при много хора с възрастта, но не при всички затруднява кръвотока. Водеща роля за възникването и възпалениято й има начинът на живот, смята доц. Гацов. Гените са важни, но по-големият проблем на съвремието е, че човек е винаги под стрес и се храни нездравословно, само те не са достатъчни. Приемът на лекарства също влияе.

Най-застрашени са хора, които имат рискови фактори – наследственост, диабет, хипертония, мъжки пол, висок холестерол. Ако пушат, това също вдига риска. Обезпокоителен симптом, при който задължително трябва да се потърси лекар, е болката в гърдите, особено ако тя се разпростира към шията, раменете и лактите. Тя може да е признак за стеснени сърдечни съдове. Другата голяма група, които в един момент опират до коронарография, са хората с порок на сърцето – вроден или придобит.

болести на сърцето миокардит

Методът дава на лекарите изключително ценна информация. Изображението, получено от нея, има изключително добра разделителна способност. Виждат се и най-малките подробности в коронарното дърво и позволява веднага да се пристъпи към лечение, обяснява доц. Гацов. При скенера например ако се види, че има стеснение, не може да се пристъпи веднага към лечение. При коронарографията може веднага да се постави стент. Тя не е метод само за лечение на остър инфаркт, където е наложително да се действа светкавично, а и при други сърдечни заболявания.

Какво представляват стентовете, с които се отпушват артериите

Стентовете, които се поставят в стеснената артерия, са две големи групи. Едните са само от метал – неръждаема стомана, кобалтхромови сплави или с примес на платина. На жаргон лекарите ги наричат „голи“ стентове. Другата група са с подобни метали, но има и наслоено лекарство, което се излъчва към артерията, за да я предпази от стесняване. Ако стентът се врасне добре в артерията, остава за цял живот. Лекарите очакват, че точно на това място няма опасност от ново запушване. По-внимателно наблюдение се изисква през първите 6 месеца. Ако резултатът се е запазил, имаме всички основания да смятаме, че ще остане така и по-нататък, допълва кардиологът.

При стентовете няма отхвърляне, но понякога в него се разраства тъкан. Ако е голяма, се стига до запушване на стента. Другият неблагоприятен вариант бил остра тромбоза на стента, която води до запушване на съда. При обикновените стентове вероятността да се стеснят отново или запушат е 10-15%, а при тези, които излъчват медикаменти – само 5%, като тромбозите са много по-малко от 1% годишно. Контролните прегледи след поставянето на стент са задължителни, особено през първите 6 месеца.

След това лекарска помощ се търси само при оплаквания. Доц. Гацов насърчава хората, прекарали инфаркт, по-често да се обръщат към лекар, защото вече са имали съдов инцидент. Те не можели сами да преценят дали има реален проблем, затова трябвало да питат специалист.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -