четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНов подход за лечение с операция при гонартроза

Нов подход за лечение с операция при гонартроза

Нов подход за лечение на гонартроза в начална фаза бе представен на Петата конференция по остеопороза и остеоартроза, провела се наскоро в Банско. Уникондилно (частично) ендопротезиране се прилага успешно при ранните степени на артрозната болест на коляното. Това обяснява проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна –ИСУЛ“, в социалната мрежа за здраве и медицина CredoWeb. Гонартрозата обикновено започва едностранно. Дегенеративните процеси тръгват първо в капачката на коляното, във вътрешната част или във външната част на коляното. При частичното ендопротезиране се замества увредената част, която обикновено е свързана с тези изменения.

Операцията протича с минимална травма – миниинвазивна, макар че е открита. През малък разрез (8-10 сантиметра) се прониква в ставата, увреденият хрущял и остатъците от менискуса се отстраняват, след което увредените и липсващи части се  заместват с малка протеза. Тя замества увредения хрущял и неговата функция, след което пациентът води нормален начин на живот. Голямото предимство за пациента е, че функцията се запазва, а движенията са нормални.

При тежко износване се прави пълно протезиране

проф. Пламен КиновТоталното протезиране се прави при тежко износване на ставата. При него се замества цялото коляно, което променя биомеханиката. Пациентът няма болка, функцията на ставата е добра. За разлика от цялостната тотална смяна на коляно при частичното ендопротезиране имаме нормално функционираща, неболезнена става.

Гонартрозата е най-честото дегенеративно заболяване на опорно-двигателния апарат. То засяга около 20% от хората над 50-годишна възраст. Донякъде рисковете са свързани с генетичната обремененост. Някои хора имат намалена издръжливост на хрущяла или недобро оформяне на костите. Друг проблем е, че костно-ставният апарат е така конструиран, че се получава неправилно натоварване на определена част на коляното. Травмите също могат да допринесат за преобременяване в увредената част на ставата.

Подобно претоварване на ставата води до по-ранно износване

Дегенерацията и износването на ставите се случва постепенно. В крайната фаза се стига до тежки изменения с изразена болка и подуване. Наблюдава се типичната деформация – изкривяване на краката, куцане и затруднена функция. Заместването на ставата с изкуствена или т. нар. ендопротезиране води до облекчаване на пациента.

При травма или възпаление на ставата обезболяващите средства помагат за намаляване на отока и възстановяване на пациента в кратки срокове. В случай на износване обаче, нарушената функция остава и тези обезболяващи препарати само замъгляват картината – оплакванията намаляват, но не елиминират проблема. Макар и по-бавно, износването на ставата прогресира.

Възстановяването след пълна протеза при гонартроза е за един месец

През последните 3 години сме приложили метода при 36 души, като резултатите са отлични, посочва проф. Кинов. Възстановяването става изключително бързо. Още на следващия ден след интервенцията пациентът може да ходи, има нормален обем на движение. Постоперативната болка се овладява лесно с медикаменти и в рамките на една седмица изчезва. Пациентът възстановява функциите си напълно до месец след операцията.

Основният проблем при тази операция в дългосрочен аспект е износването на другите части на коляното. Интервенцията решава проблема в увредената част, но ако след 5-10 или 15 години започне процес на износване в капачката или страничната част на коляното, тя не може да го спре. Така или иначе операцията решава проблема в увредената част и освен това смяната на тази ендопротеза е много лесна.

При нея ако се наложи подмяна все едно за пръв път се прави операция на коляно и по никакъв начин не пречи на бъдещото лечение на артрозната болест. Методът не е подходящ за лечение при възпалителни заболявания като ревматоиден артрит, подагра или псориазис, където макар и оплакванията да са локализирани, възпалителния процес обхваща цялата става.  НЗОК заплаща по-голямата част от цената на импланта, така че пациента остава минимална сума за доплащане.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -