четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛаймската болест може да засегне ставите или лицев нерв

Лаймската болест може да засегне ставите или лицев нерв

Борелиозата или лаймска болест, е инфекциозно заболяване, което се предава от кърлежи. Това е най-често предаваната кърлежова инфекция. В редки случаи се пренася от летящи инсекти – комари, конски мухи. Ако ви е ухапал кърлеж, през следващите седмици трябва да внимавате за подозрителни симптоми.

Вижте още: Какво да правим, ако ни ухапе кърлеж

Кои са симптомите на лаймска болест?

лаймска болест обривЛаймската болест може да се прояви с много различни симптоми. На мястото на ухапването през следващите седмици може да се образуване пръстеновидно зачервяване – виж снимката, чийто диаметър нараства (мигриращо зачервяване, Erythema migrans).

По-нататък може да се стигне до неврологична болка, парализирания, възпаление на мозъчната ципа, на гръбначния мозък и периферните нерви. Това е невроборелиоза, която може да засегне различни части на централната и периферната нервна система. Възможни са и оплаквания, подобни на артрит, в ставите.

В много случаи инфекцията протича без ясни симптоми за заболяване. В тези случаи кръвно изследване може да даде насоки, че имунната система се е срещала с причинителя. Обикновено се изследват два вида антитела за лаймска болест – IgG и IgM.

В други случаи симптомите са много общи и може да се отдадат на други причини:

  • Отпадналост
  • Нощно изпотяване
  • Температура
  • Неспецифични болки в мускулите и ставите.

Лаймската болест може да се прояви на различни места в организма, преди всичко по кожата, нервната система, ставите и сърцето. Може да стане хронична , но не винаги е съпроводена непрекъснато с оплаквания. Между отделните фази на болестта може да има и интервали без симптоми.

При поставяне на правилната диагноза е важно както това да стане възможно по-рано, така и да не се прибърза с диагнозата лаймска болест. По правило лечението е с антибиотици.

Вижте още: Българските кърлежи са двойно по-заразни от европейските

Как протича инфекцията – три стадия

Борелиозата протича в три фази, които невинаги са в тази последователност. Имат и различна проява на тежест.

  1. Първа фаза – инфекция на кожата (Erythema migrans)

На мястото на ухапването след няколко дни, понякога след 4 седмици се появява типично зачервяване. В повечето случаи кръгът се разширява, а центърът избледнява. Петното е ясен признак за лаймска болест, но липсва при всеки втори заразен.

Други симптоми в тази фаза са температура, възпаление на съединителната тъкан, болки в мускулите и ставите, главоболие. Бързото лечение тук успява да предотврати хронифицирането на болестта.

  1. Втора фаза – разпространение в организма

След период от около 6 месеца причинителите са се разпространили в организма. Ако е засегната нервната система (акутна невроборелиоза), може да се появят неврологични симптоми или безчувственост на отделни части от тялото, например парализа на лицев нерв. Има и нарушения на чувствителността. В по-редки случаи се стига до менингит (възпаление на мозъчната обвивка) или енцефалит (възпаление на мозъка) с температура, главоболие и болки във врата. Борелиите могат да засегнат и сърцето, като причинят някаква аритмия (нарушение на сърдечния ритъм).

  1. Трета фаза – хроничен стадий

Възможни са късни симптоми на лаймската болест, които се проявяват месеци или години след заразяването. Тогава засегнати са преди всичко ставите, нервите и кожата. Типична проява е възпалението на единични или отделни стави, най-често коленете, съпроводено с болки (лаймски артрит). Оплакванията може да са трайни или да протичат на пристъпи.

Понякога кожата на ръцете и краката се променя, става по-тънка и се оцветяван в синкаво (Akrodermatitis chronica atrophicans Herxheimer). Като късна проява на борелиозата са възможни възпаления на мозъка или на гръчначния мозък, съпроводени с парализа.

Кръвните изследвания невинаги са категорично доказателство

лаборатория изследванияПо-трудна е диагнозата при нетипични случаи. Евентуално кръвните изследвания сочат, че има антитела срещу борелии, но това означава, че организмът се е срещал с тях. Такива антитела обаче имат много хора, а някои дори не си спомнят да са хапани от кърлеж. Други пък вече са преодолели инфекцията. Така че наличието на антитела невинаги са категорично доказателство, че именно лаймската болест е причина за оплакванията.

От друга страна, липсата на специфични антитела също не изключва болестта като диагноза. Това се отнася преди всичко за ранния стадий на борелиозата. Доколко надеждни ще са лабораторните резултати, зависи и от използвания метод за тестовете. Стандартният подход предвижда лекарят да назначи терапия за лаймска болест независимо от кръвните резултати, ако оплакванията са силно подозрителни за нея.

В някои случаи лабораториите съветват да се изследва и отстранения кърлеж, но повечето лекари не съветват да се прави това. Дори ако кърлежът е заразен, това далеч не означава, че е предал инфекцията на човека.

Лечението по правило е с антибиотици и продължава 2-3 седмици. По-дълги курсове не носят полза според експертите, дори са свързани с по-големи рискове заради страничните ефекти на медикаментите. Профилактично вземане на антибиотици веднага след ухапване от кърлеж не се препоръчва.

Дори години след започването на болестта е възможно лечение. В някои случаи обаче борелиозата може да засегне трайно организма, например ставите. Инфекцията не оставя траен имунитет. Дори да сте преболедували, пак може да се разболеете при ново заразяване.

Как да се пазим от кърлежи?

  • Ако сте по-дълго сред природата, обличайте дрехи с дълги ръкави и крачоли, слагайте затворени обувки, а в тях напъхвайте крачолите;
  • Предпочитайте светли дрехи – кърлежите се виждат по-добре;
  • Гладките материи затрудняват закрепването им;
  • Пръскайте се с подходящи репеленти, те пазят поне за 2-3 часа;
  • Преглеждайте се за кърлежи след завръщане и дума – бързото им отстраняване намалява риска от зараза.

Източник: Apotheken Umschau

Консултант: Д-р Лотар Шмид, невролог, Клиника Санкт Мариен Амберг

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -