петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКое е правилното лечение при хашимото

Кое е правилното лечение при хашимото

При установен хипотиреоидизъм или болест на Хашимото обикновено се предписва лечение с медикаменти, които компенсират недостига на хормони в организма. Някои пациенти се страхуват, че такава терапия има странични ефекти и се получава привикване към нея. Другият им страх е, че ще се наложи непрекъснато повишаване на дозата.

Подобни опасения са необосновани, няма данни от практиката, които да ги подкрепят, уверява проф. Михаил Боянов от Александровска (на снимката). В предишна статия той вече разказа, колко важна е точната диагноза на щитовидната жлеза, която да подскаже дали е необходима хормонозаместителна терапия и в каква дозировка. Посочи и кои са възможните причини за Хашимото.

Дозата левотироксин се определя индивидуално

Проф. Михаил БояновПо принцип това е заболяване, което с годините еволюира. Ако пациентът откаже лечение с хормонални препарати, то със сигурност ще се задълбочи. Жлезата ще има нормална функция за известно време, но след 10-15 г. тя ще започне постепенно да намалява. Така след време пълната форма на хипотиреоидизъм е неизбежна. Този процес може да се избегне или поне да се отложи достатъчно дълго във времето.

Оптималната дозировка на лекарството се определя индивидуално. Ориентировъчно може да се каже, че дозата може да е максимално 1,5-1,7 мг на 1 кг телесно тегло. Ако тежите 80 кг, това прави средно от 125 мг. Привикването не е нещо, за което да се притесняваме, в случая изобщо не става дума за такова нещо. Необходимостта от доживотен прием на хапчетата се обуславя от факта, че щитовидната жлеза не може да изпълнява пълноценно своята функция.

„Синтетичен“ е понятие, което плаши някои хора, допълва ендокринологът. Думата означава просто, че лекарството се синтезира. Крайният продукт на практика е естественият хормон, който образува щитовидната жлеза. Мога отговорно да заявя, че той е напълно безвреден, заяви проф. Боянов. Странични действия може да се наблюдават, само ако се пият свръхвисоки дози. Предозиране на левотироксин може наистина да окаже неблагоприятно въздействие върху общата симптоматика, сърцето и костите.

Точната доза за конкретния пациент се определя след проследяване на лабораторните стойности, свързани с функцията на щитовидната жлеза. В началото на терапията се правят изследвания през няколко месеца – три или шест, докато се разбере от колко точно левотироксин има нужда пациентът. След това контролните прегледи се правят веднъж годишно като се гледат стойностите на ТСХ.

Международните препоръки не включват промяна в дозата заради сезона. У нас обаче много специалисти ендокринолози променят в някои случаи – през зимата дават с до 25 мг по-висока доза. Според проф. Боянов това донякъде усложнява живота на пациента. Също така може да се получат някои грешки.

За съжаления няма друга терапия, която да е доказала своята ефективност, освен приема на хапчета. През годините различни учени са опитвали да лекуват тиреоидита на Хашимото с най-различни методи и лекарства – например кортикостероиди или имуносупресанти. Практикувало се е и  вливане на IgG. Впрочем това още се прави някъде, макар че липсата на ефективност е доказана, посочва проф. Боянов.

Добрата новина на този фон е, че автоимунният тиреоидит е напълно безопасно състояние, особено когато щитовидната жлеза е съхранена и функционира пълноценно. Когато пък нейната сила тръгне надолу, компетентно провежданото заместително лечение превръща пациента в условно здрав.

Хранителни добавки с йод при Хашимото са вредни

лекарства лечениеПри автоимунното заболяване са противопоказани всякакви препарати – купени от аптеката или домашни, които съдържат йод. Допълнителният прием на този елемент, особено при още съхранена функция на щитовидната жлеза, крие риск от йод-базедова или йод-индуцирана тиреотоксикоза. Някои пациенти вярват, че с прием на хранителни добавки или екстракти, които съдържат йод, ще си помогнат при намалена функция, но за съжаление това не се случва.

Доказателства, че помага при това заболяване, са налице само за микроелемента селен. Редица проучвания сочат, че ако болният го пие за определен срок от време, се постига намаляване на титрите на антителата срещу щитовидните антигени. Не е напълно изяснена дългосрочната перспектива – не се знае дали ако приема редовно селен, пациентът забавя хода на болестта във времето. Понякога хората питат проф. Боянов за алтернативни методи, импулсни терапии, за които са чули, че помагат. Говорело се дори за оперативно лечение на небцето. Това са неутвърдени методи и не съветвам никого да се подлага  на тях, е категоричното мнение на специалиста.

Може ли да се лекуваме с диета

Единственото нещо, което доказано влияе негативно на заболяването, е тютюнопушенето. Лекарите препоръчват на пациентите с Хашимото да откажат цигарите. Така има шанс да се забави в по-голяма степен прогресията на хипотиреоидизам. Според официалната медицина у нас, а и в Европа няма други фактори, свързани с начина на живот, които да влияят на щитовидната жлеза и нейната функция.

Някои пациенти започват да спазват безглутенова диета, защото сса прочели някъде, че тя помага. Това има смисъл, само ако се открие и докаже друго автоимунно заболяване – глутенова ентеропатия. Изследването за поставяне на диагнозата става чрез кръвна проба за антитела или биопсия на тънките черва.

Може ли да се избегнат лекарствата при Хашимото

Медикаментозно лечение се назначава по преценка на лекаря, ако той реши, че само така може да се поддържат в необходимите граници нивата на TSH и на свободния Т4. Лекарствата не само че не вредят, но спестяват на пациента сериозни усложнения вследствие на болестта. Те могат да бъдат бързо прогресираща атеросклероза, прояви на депресия, мускулна слабост и сърдечна недостатъчност. Най-опасна е хипотиреоидната кома.

Кои са приемливите резултати за TSH зависи от възрастта на пациента. Ако няма други съображения, за горна граница на нормата се приема 4.0-4.2 mUI/L. Има обаче и особености. При млади жени с автоимунен тиреоидит, които искат да родят дете, трябва да се постигне стойност ≤ 2.5. От друга страна нормата е по-висока за възрастните над 70-75 г., които имат някакви други сериозни заболявания. Може да са изкарали инсулт или инфаркт. При тях прицелната стойност на TSH е достатъчна да е между 4 и 10. Допуска се обаче тя да стигне до 5-7 или дори 8. Решението за започване на лечение зависи от изходното състояние и прицелната стойност на кръвните изследвания, обобщава проф. Боянов.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -