петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИзтръпването на пръсти на ръката може да е по различни причини

Изтръпването на пръсти на ръката може да е по различни причини

Изтръпването на пръсти на ръката е неприятно усещане, подобно на мравучкане, а медицинският термин е парестезии. Дължи се на заболяване както на периферната нервна система, така и на централната нервна система – главен и гръбначен мозък. Най-често се предизвиква от заболяване на периферните нерви (неврит, невропа тия, полиневрит, полиневропатия), на коренчетата (радикулит, радикулопатия) на нервните сплитове (плексит, плексопатия).

Изтръпването може да обхване цялата ръка или части от нея

Изтръпването на ръцете е често оплакване. В зависимост от причината обхваща цялата ръка или части от нея – отделни пръсти, раменната област, китката, надлъжни ленти по ръкава. Когато изтръпването обхваща отделни пръсти, може да се дължи на засягане на периферен нерв на ръката или на шийно коренче. Коренчетата излизат от гръбначно-мозъчния канал през тесни отвори и може да се притиснат при шийна дискова херния, остеофити (шипове), артроза на междупрешленните стави, фрактура (счупване) на прешлен, луксация (изместване), при камшичен удар, при туморна инфилтрация и др.

Отделните периферни нерви на ръката може да се засегнат при компресия (притискане), нарушено кръвоснабдяване, хронично травмиране в тесен канал (т.нар. тунелни синдроми), механично нараняване при травми и др. Изтръпването на малкия и безименния пръст може да се дължи на засягане на осмо шийно коренче или на улнарния нерв при т.нар. улнарен тунелен синдром. Изтръпването в сутрешните часове се благоприятства от продължителна неудобна поза на шията и на ръката през нощта. Изтръпване на 4-и и 5-и пръст на лявата ръка се наблюдава и при исхемична болест на сърцето.

Неврологично изследване помага за точната диагноза

За поставяне на точна диагноза е необходимо подробно неврологично изследване, уточняване дали има и други придружаващи проявия като болки, намален усет, слабост в пръстите й ръката, атрофия на мускули. Промените в шийните прешлени се визуализират при рентгенография или други образни изследвания като компютърна томография или магнитнорезонансна томография.

С електромиография се уточнява дали става дума за засягане на коренчета; или на периферен нерв и каква е степента на увредата. При студенина, посиняване и оток на пръстите се предприема изследване на артериалното и венозното кръвоснабдяване на ръката.

Лечението зависи от тежестта на симптомите и включва нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероиди, антидепресанти. Назначават се и различни физиотерапевтични процедури. При остри случаи шийните прешлени се имобилизират с шийна яка. Препоръчва се спане на ортопедична възглавница, избягване на продължителен престой в неудобна поза на шията и на ръката, например при работа с компютър и на тежки физически натоварвания.

доц. Олга Григорова

Доц. Олга Григорова, Клиника по нервни болести, Александровска

Свързани публикации

1 коментар

  1. Следваща причина – заради притискане на нерв междупрешленните херния, спинална артрит, нараняване. Този човек се чувства изтръпване и скованост в пръстите на лявата си ръка. Също така, всяка щета, която се проявява в сплит раменната може да предизвика изтръпване в пръстите, ръката.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -