петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЕто кои са ранните симптоми на аутизма

Ето кои са ранните симптоми на аутизма

Аутизмът (наричан още разстройство от аутистичния спектър или ASDs) представлява широка гама или спектър от мозъчни разстройства, наблюдавани при малки деца. Намалява способността им да общуват и да градят емоционална връзка с други хора. Аутизмът се среща 4-5 пъти по-често при момчетата, отколкото момичетата, може да е леко или по-тежко изразен.

Признаци на аутизъм

Аутизмът може да се прояви на различна възраст. Ранни признаци има още при бебетата, но други деца започват да се развиват нормално и едва на 15-30 месеца започват да влошават комуникативните си умения. Ето и основните симптоми, макар че те могат да възникнат и при деца без ASDs за даден период от време:

  • Избягват контакт с очите
  • Избягват физически контакт
  • Обичат въртене, клатене или други повтарящи се движения
  • Забавено развитие на речта
  • Повтарят си думи или кратки фрази
  • Трудно им е да се справят с малки промени в ежедневието
  • Ограничени или никакви взаимодействия с връстниците

Деца на възраст под 1 годин) с аутизъм могат да проявят едно или повече от тези поведения:

  • Избягват контакт с очите
  • Не откликват на гласа на родителя
  • Не опитват да говорят на бебешки език
  • Не реагират, когато ги викате по име
  • Не реагират с усмивка на поведението на другите

Ранните предупредителни сигнали през втората година

Когато някои деца аутисти станат на 2 г., те може да изостанат или дори напълно да загубят способността си да общуват с говор. Други просто може да не са способни да произнесат дума или израз до 16-24 месеца. Други признаци може да са липса на интерес към каквито и да е игри, или към каквото и да е, което буди интереса на връстниците им.

Допълнителни симптоми и признаци

Други симптоми на аутизма са лоша координация на физическите движения като катерене, лош контрол на ръцете, запек и неспокоен сън. Някои деца получават и гърчове.

Как аутизмът засяга мозъка?

Тези разстройства засягат и мозъка. Някои аутисти имат по-голям от нормалния мозък, но мисленето им е непоследователно. Скенер при някои пациенти показва абнормален отговор на кортекса, но са наблюдавани отклонения и в други области на сивото вещество.

Синдром на Аспергер

Синдромът на Аспергер прилича много на аутизма. При тези деца няма изоставане в езиковото или конгнитивното (опознаването на света) развитие и диагнозата при тях обикновено се поставя по-късно – на 3 г. или повече. Може да имат нормална или свръхразвита интелигентност, но се затрудняват да създават връзки с хората или да се сприятеляват. Имат склонност да се фокусират върху специализирани задачи.

Основната терапия е поведенческата, която се извършва само от специалисти. Възможно е приложението на медикаменти. Те не лекуват аутизма, но могат да повлияят положително върху някои от симптомите. Все пак съветът към родителите е внимателно да обсъдят ефекта от лекарствата, да се прецени дали ползите превишават рисковете. Медикаментите, които сега се използват, са антипсихотици като рисперидон или арипипразол. Други лекарства като метилфенидат, флуоксетин, препарати срещу гърчовете и т.н. Става дума за името на активната съставка, а не за търговското наименование на продукта, с което той се продава в аптеките.

Диета при аутизъм

Балансираното хранене е изключително важно за аутистите. Толкова важно, че има пациенти, които показват признаци на подобрение, когато започнат да ядат подходящите храни. Става дума за симптоми като запек или навика да се яде хартия или мръсни неща.

Кое причинява аутизма?

Учените все още не могат да кажат кои са точните причини за аутизма. Със сигурност гените играят важна роля, защото болестта се среща по-изразено в някои фамилии и при пациенти с други генетични проблеми (чуплива Х хромозома и др.). Има предположения, че токсини и някои химически вещества, лекарства, може да оказват влияние. Например има данни, че валпроева киселина, талидомид и инфекции по време на бременността повишават риска.

Ваксините не причиняват аутизъм

Никога не е била доказвана връзка между ваксините в детството или каквито и да са ваксини, и аутизма. Многократно е била търсена връзка с консерванта във ваксините тимерозол, който преди се е използвал, но такава не е била установена. Децата с аутизъм трябва да бъдат ваксинирани, категорични са лекарите. Не е уместно те да бъдат излагани на опасността от много тежки инфекции заради въображаем риск.

Източник: emedicinehealth.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -