вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДоц. Мангъров: Ротавирусите са като холера при бебетата

Доц. Мангъров: Ротавирусите са като холера при бебетата

Ротавирусната инфекция се отличава с водниста диария, която продължава 7 до 10 дни. Заболяването е еквивалент на холерата в детска възраст, каза доц. Атанас Мангъров. Протича тежко, нерядко се стига до постъпване в болница през спешното отделение. Годишно в България загиват по около 10 деца след инфекция с ротавируси. Пикът на заболяването обикновено е през студените месеци, но заболеваемостта се поддържа през цялата година.

Как става заразяването с ротавируси

Рискът от зараза съществува независимо от битовите условия, подчертава доц. Мангъров. Може да се заразят дори добре гледани деца в условия с висока хигиена. Вирусите се предават по орално-фекален път. Впечатляваща е световната статистика – всяка година в различните страни се заразяват около 2 млн. деца, като 453 000 загиват. Смъртните случаи са най-вече в държави, където няма достъпна медицинска помощ, но отделни случаи има и в развитите страни.

Един съвет към майките: Като първа помощ при разстройство или повръщане бебето трябва да се рехидратира. Това се прави със специалните прахчета – имат вкус на морска вода със захар, но това е начинът, казва специалистът. Разпространено е мнението да се дава глюкоза през устата, но това няма да постигне ефекта на включена система.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
10 бебета годишно умират у нас от ротавируси 
Летен грип тръшка с диария и обриви
Диарията от ротавируси заплашва бебето с шок от дехидратация

Ваксината е надеждно средство за предпазване

Вяка година минават по 2000 деца с остри гастроентерити, повече от половината са с ротавируси. Диагностиката е лесна – прави се с тест-лента. Прилага се обаче, само ако се стигне до хоспитализация. Има достъпна надеждна профилактика – това става чрез ваксини, посочва доц. Мангъров. От 2009 г. СЗО препоръчва ротавирусната ваксина да се включи в задължителната имунизационна програма. Заболяването е сериозен здравен проблем в Европа. Едно на всеки 14 000 деца в ЕС загива от ротавирусен ентерит. Почти всяко дете прекарва инфекции до 3-тата си година. Заболяването е сериозно изпитание и за родителите.

Разстройството продължава 7-10 дни

Пет ротавирусни серотипа са причина за 98% от ротавирусните гастроентерити в Европа, затова и защитата от тях е заложена във ваксината. Всеки прекаран гастроентерит създава естествен имунитет, но той остава траен едва след 3-4 преболедувания. Само един вирус създава едва около 77% защита.
У нас се предлагат две ваксини. Едната се използва отдавна – представлява деактивирани човешки ротавируси. Във втората са реасортирани 4 човешки и един говежди серотип. Това дава широк имунен отговор и осигурява сериозна защита срещу най-разпространените щамове. Проблем е, че тя все още не се покрива от държавата. Родителите трябва сами да заплащат, ако искат да предпазят детето си. Цената стига до 300 лева за трите дози.

Какви са показания за ваксината

Тя е регистрирана за приложение при кърмачета от 6 до 32 седмици. Нейната ефикасност е срещу гастроентерити, причинени от серотиповете G1, G2, G3, G4 и G5, доказана е в едни от най-мащабните клинични изпитания. Едно от тях се провежда на три континента от 2001 до 2004 г. Обхваща 70 301 кърмачета от 6 до 12 седмици. Изследвани са безопасността по отношение на всички странични ефекти, включително инвагинация – приклещване на черво.

Установява се, че при използването на тази ваксина в Европа от 14 000 ваксинирани деца само 16 са били хоспитализирани, докато при неваксинираните (също 14 000 като контролна група) приетите в болниците са 301, изтъква доц. Мангъров.

Имунизацията пази и недоносени бебета

Те са по-уязвими за инфекции. Според проучванията тя е сравнима с тази на доносените. Майките се страхуват да им правят имунизации, но при тях гастроентеритите и други заболявания протичат по-тежко. Би трябвало да се страхуват повече бебето им да не се срещне с истинския вирус, пояснява доц. Мангъров.

Защитата е срещу петте най-често срещаните вируси. Тя започва да действа още след първата от трите дози. Освен това създаденият имунитет е високо ефективен поне 3 г. след това, той напълно се припокрива с естествения.

Странични ефекти на ваксината

Повръщането е един от най-често срещаните странични ефекти (7% ваксинирани срещу 5% на пласебо – безвредна съставка), лека диария (10% ваксинирани срещу 9% на пласебо). Много стриктно се следи за риска от инвагинация – установено е, че препаратът не повишава тази опасност.

Ваксината има предимства – приема се през устата, няма инжектиране. Течна е и няма нужда от разреждане, добре поносима е. Не се препоръчва при деца, преживели инвагинация, нито пък при такива, които имат някаква вродени малформации в стомашно-чревния тракт, при деца с доказан или подозиран имунен дефицит. Трябва да се прилага внимателно с имунокомпрометиран пациент в семейството. Трябва да се отлага при деца с диария, повръщане или друга инфекция. Отлага се с 6 седмици при деца, които са след кръвопреливане или преливан имуноглобулин.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -