сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБилки, които помагат при цистит

Билки, които помагат при цистит

Циститът е едно от най често срещаните възпалителни заболявания на организма. Те са по-характерни за жените, тъй като при тях има някои анатомични предразполагащи фактори. В по-напреднала възраст честотата на уроинфекциите нараства при мъжете. Особено неприятен е фактът, че те често рецидивират, особено при провеждане на неадекватна терапия или при самолекуване.

При цистит се търси причината за възпалението

При лечението на цистит от съществено значение е да се направи опит за изясняване на причините на възпалителния процес, които впоследствие да се отстранят. По този начин инфекцията може да бъде трайно излекувана. Важно значение има спазването на някои препоръчителни съвети за хигиената и диетата при болните:

Да се приемат повече течности,

да се избягва носене на прашки,

рядко да се използват интимни гелове и сапуни при извършване на всекидневния тоалет;

да се ограничи употребата на тампони по време на менструалния цикъл;

дамските превръзки да се сменят по-често;

апекът да се лекува и други.

Лечение на цистит

Лечението понякога налага по-продължителни антибиотични курсове, последвани от профилактично лечение с малки дози определени медикаменти, които се приемат един до два месеца. В световен мащаб се засилва проблемът с резистентността на микроорганизмите към много антибиотици. По тази причина е уместно за затвърждаване на добрия лечебен ефект от антибактериалното лечение да се проведе и билколечение.

В международната литература зачестяват съобщения, свързани със съпоставяне на ефикасността от лечение между антибиотиците и билковите медикаменти. Многобройни са билките, които биха могли да бъдат да имат благоприятен ефект в комбинираното лечение на циститите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво издават цветът и мирисът на урината
При цистит се търсят истинските причини за възпалението
Дюлята помага при цистит, гони и мрачните мисли 

Комбинация от билки помагат за трайно излекуване

Проблемът при използването им често е свързан с дългото приготвяне – част от тях трябва да се варят, след това да се киснат в течността. За щастие на пазара, както в чужбина, така и в страната ни, има разнообразие от приготвени билкови форми, лекарства и хранителни добавки, които представляват концентриран извлек от определени билки или комбинация от тях. Това дава възможност за лесното им прилагане.

По-голяма част от билките, използвани за лечение на уроинфекции, имат диуретичен и антиспастичен ефект. Една от много популярните билки е мечото грозде, което може да се намери по аптеките в таблетна форма. Широко популярна е комбинацията от билки по рецепта на професор уролог. В тях се включват дръжки от череши, коса от царевица, листа от бреза, хвощ, брош, гръмотрън, златна пръчица и други.

През последното десетилетие стават все по-разпространени препарати, в чиито състав има американска червена боровинка. Известно е, че тя съдържа вещества, ограничаващи прилепването на микроорганизмите към стената на пикочния мехур. Червената, синята и червената боровинка, които се срещат в нашите планини, имат същия благоприятен ефект при бъбречни заболявания.

Малко вероятно е циститът да премине единствено от лечение с билки, но те са чудесно подпомагащо средство, което улеснява действието на антибиотика, освен това биха могли да се приемат като профилактика срещу рецидивите на заболяването. Все пак билколечението не е безобидно, тъй като при неправилно приготвяне, прием на по-големи количества и различни комбинации може дори да бъде токсично за организма.

Особено важно е да се знае какво е съдържанието на предлаганите по аптеките билкови чайове за бъбреци инфекции и камъни. Част от тези комбинации съдържат жълт кантарион. Пациентите, приемащи лекарства поради други заболявания, трябва да бъдете внимателни с употребата му, защото жълтият кантарион може да се намеси в обмяната на другите медикаменти, като причини токсично действие или намали в значителна степен ефекта от тях.

По тази причина в много листовки за пациента вече се споменават дали медикаментът може да е опасен, ако успоредно се приемат чайове с жълт кантарион. Тъй като циститът е упорито, често хронично рецидивиращо заболяване, е уместно лечението да се провежда от компетентен специалист, който освен антибактериалната терапия ще препоръча и най-подходящото билколечение като чай, отвара или таблетки.

Проф. Боряна Делийска, началник на Клиниката по нефрология към ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -