петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеАспиринът пази от нов инсулт, ако се вземе веднага след първия

Аспиринът пази от нов инсулт, ако се вземе веднага след първия

Ацетилсалициловата киселина, която е в основата на аспирина, не е само обезболяващо и противовъзпалително средство. Тя действа и разреждащо на кръвта. След инсулт той може да предпази от последващи удари, ако се вземе навреме, съобщава немският сайт Netdoktor.

Лекарството е от особена помощ при микро-инсултите – транзиторната исхемична атака. Тогава то може да презпази човека от по-тежки инсулти. Краткосрочните смущения в кръвоснабдяването на мозъка често са предвестник на по-сериозни инциденти. Един от 10 души, преживели микро инсулт, претърпява по-късно тежък инсулт. Приемът на аспирин намалява риска, освен това, ако инсултът все пак настъпи, обикновено той е с по-леки последици. Изводите са на Питър Ротуел от Университета на Оксфорд.

Транзиторната исхемична атака се изявява с неврологични оплаквания. Най-често симптомите са свързани с влошено зрение, понякога обаче има и лека парализа или пък затруднения в намирането на думите (говорни смущения). Смущенията при този съвсем лек инсулт обаче са преходни. Продължават минути или най-много няколко часа, затова хората ги подценяват.

Много пациенти не отиват на лекар дори след няколко дни, казва д-р Ротуел. Микроинсултът обаче е неотложно състояние и изисква винаги изясняване на състоянието. Затова специалистът настоява на пациентите да се разяснява истинският риск от последващ тежък инсулт. От Американската асоциация по инсултите препоръчват да се започне с 300 мг аспирин още при първите тревожни симптоми. Това не отменя прегледа при лекар след това.

Проучването на Ротуел анализира 12 проучвания с 12 000 участници. Целта е била да се установи доколко продължителният прием на ацетилсалициловата киселина пази болни с инсулт от последващ удар. Към тези 12 са добавени 4 проучвания с 40 000 участници, които проучвали ефекта от приема на аспирин при акутен инсулт. В дългосрочен план ефектът на препарата бил ограничен. В първите дни след признаците на инсулт или транзиторна исхемична атака бил впечатляващ.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -