четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеЦитрусите неутрализират вредата за сърцето от мазните храни

Цитрусите неутрализират вредата за сърцето от мазните храни

Редовната консумация на цитрусови плодове помага за предпазване от болести на сърцето, на черния дроб и диабет. Цитрусите съдържат много антиоксиданти, включително флаванони, които имат този защитен ефект. Когато хората консумират тлъсти храни, мазнините се натрупват в тялото. Мастните клетки произвеждат много реактивни форми на кислорода, които причиняват клетъчно увреждане чрез оксидативен стрес.

Оксидативният стрес в комбинация с възпаления при хората с наднормено тегло увеличава съществено риска за здравето. Така само погрешното хранене може да стане причина за проблеми със сърцето, черния дроб и нивата на кръвната захар. Цитрусови флаванони могат да предотвратят или забавят появата на подобни проблеми при пациенти с наднормено тегло. Наистина, те няма да им помогнат да се свалят килограми. Показателите на оксидативния стрес обаче ще бъдат намалени и черният дроб ще страда по-малко.

Учените смятат, че съединенията помагат и на хората с нормално тегло, които обаче се хранят с мазни храни. При тях флаваноните намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулинова резистентност и абдоминално (коремно) затлъстяване.

Ефектът от съединенията бил проверен върху 50 гризачи в комбинация с консумация на мазна храна. Тествани са веществата хесперидин, ериоцитрин и ериодиктиол от семейството на флаваноните. Ако мишките хапвали мазни продукти без флаванони, след това показателите за увреждане на клетките им нараствали. Концентрацията на химически активни вещества като тиобарбитурова киселина (TBARS) скачала до 80% в кръвта и 57% в черния дроб. Флаваноните обаче понижавали нивата на TBARS в черния дроб ниво до 50-64%. Ериоцитрин и ериодиктиол намалявали концентрацията на TBARS в кръвта съответно до 48% и 47%. Приемът на хесперидин и ериодиктиол при мишки като цяло водело до натрупване на по-малко мазнини. Черният дроб се увреждал по-малко.

Проучването е публикувано в ScienceDaily.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -