вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеИзварата е най-добрият източник на белтъчини

Изварата е най-добрият източник на белтъчини

Изварата, независимо от краве или друго мляко, пълномаслена или не, е много полезен продукт. Тя е една от най-древните млечно-кисели храни на човека. Съдържа всичко необходимо за организма. Усвоява се по-бързо от млякото и може да се яде по всяко време без ограничения, тъй като е изключително диетична.

Тя е най-добрият източник на белтъчини, който може да се намери (ако не смятаме яйчните белтъци), и не съдържа почти никакви мазнини. Белтъчините й се състоят от незаменими съдържащи сяра аминокиселини – метионин, цистини, които са доказани хепатопротектори (полезни за черния дроб). Протеините на изварата са частично свързани с фосфора и калция. Това подпомага доброто им преработване в стомаха и тънките черва и организмът ги усвоява в много висока степен.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Кое сирене е по-полезно – свежото или отлежалото?

Идеалната храна през лятото – фрешове, сладолед и нетлъсти меса

Кои са 10-те най-добри диети

Цветът й е бял, вкусът й не бива да киселее, а да е естествено сладък, консистенцията да е еднородна и леко маслена. Истинската извара стои на бучки и се рони, но не се слепва. Съхранява се в стъклен съд в хладилник при температура до 8° не повече от 72 часа. Най-добре е да я приготвим у дома.

Как да приготвим извара сами у дома

мляко ползиВероятно съществуват много начини, аз я приготвям така: млякото се поставя в емайлиран съд и към всеки литър от него се прибавя по 1 ч.л. лимонена киселина. Разбърква се и се загрява почти до кипене. След като млякото се пресече, то се сваля от огъня и се охлажда. Изсипва се в чист тензух и се окачва, за да се изцеди излишната течност.

Редовното ядене на извара помага срещу проблеми със сърцето и високо кръвно. Изварата е заместител на млякото за хората с непоносимост към лактозата – лактозата от млякото се е трансформирала в лактозна киселина (в изварата), която е много по-лесна за обработване от организма. Множество са ползите от редовната консумация на извара. Тя помага за повишаване на имунитета. Както и в борбата с някои микроорганизми и бактерии. Освен това е много полезна за жени, които страдат от гъбични инфекции в интимната област.

Минералите в изварата участват в образуването на костите и хемоглобина, поддържат в добро състояние нервната система. Вещества в изварата предпазват от атеросклероза.

Подходяща е за диети

черен дроб
Снимка: Майо Клиник

Заради ценните си аминокиселини изварата се препоръчва в различни диети. Особено полезна е за пациенти с жлъчни и чернодробни заболявания, заради което често наричат изварата медицинската сестра на черния дроб.

Обезсолената прясна извара е препоръчителна храна при болести на костите, при атеросклероза, туберкулоза на белите дробове и затлъстяване заради високото съдържание на калций. Обезмаслената извара осигурява в нужните пропорции усвояване на калция и фосфора в костите. Срещу висок холестерол се прилага редуцираща холестерола диета, в която е задължително присъствието на извара – продукт с незначително малко холестерин.

Хубаво е да имаме веднъж седмично разтоварващ ден. Веднъж в месеца приемайте само 100-250 г обезмаслена извара, твърди сурови зеленчуци (ряпа, зеле) или кисели плодове, 2-3 чаши зелен чай без захар или шипкова отвара. Разтоварващите дни помагат на организма да се освободи от натрупаните токсини.

Д-р Татяна Мороховец, специалист по хранене и диететика

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -