петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаУпражнения при разширени вени и бременност

Упражнения при разширени вени и бременност

В основата на оплакванията при разширени вени и венозна недостатъчност е венозният застой – натрупване на венозна кръв в разширените вени или неправилното й връщане през увредени венозни клапи (рефлукс). Това води до оток, те жест и болки в краката.

Какво трябва да направи пациентът, за да намали венозния застой в долните крайници?

Много важно е той да спазва необходимия хигиенно- диетичен и двигателен режим, за да намали застоя и оплакванията си. На първо място, трябва да избягва статичното натоварване на краката, т.е. продължителното стоене прав или седнал без раздвижване на краката. При покой в легнало положение краката трябва да са повдигнати на възглавница 10-15 см над нивото на гръдния кош. Кракът трябва да е леко сгънат в коляното и обърнат навън. В изправено положение трябва да се носят стриктно еластични чорапи или бинтове.

На второ място е движението. Всички активности с раздвижване на краката са полезни – ходене (минимум 30 минути дневно според СЗО), бягане, каране на велосипед, велотренажор, степер, бягаща пътечка, танци, плуване, аеробна гимнастика, каране на зимни и летни кънки, ски бягане, народни танци, туризъм. Още по-полезни са тези активности, когато се изпълняват с еластични чорапи или бинтове.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Профилактика на образуването на тромби в домашни условия 
Кога се прави операция при разширени вени? 
Какво означава постоянната болка в прасеца? 

Плуването и водната аеробика са особено полезни, тъй като плътната водна среда има ефект на естествена компресивна система. Освен плуване е полезно и ходене във водата, потопен до кръста. физическите упражнения помагат и за намаляване на телесното тегло, което също облекчава венозния застой.

Подходящи упражнения за намаляване на венозния застой в краката:

1. От седнало положение – свиване и разпускане на стъпалата в глезените, въртене в глезенните стави по посока на часовниковата стрелка и обратно, стягане и разпускане на мускулите на прасците, повдигане на подбедриците от седеж до хоризонтално положение.

2. От изправен стоеж – повдигане на пръсти и на пети, ходене на пръсти и на пети, изкачване на стълби.

3. От легнало положение – повдигане на краката до ъгъл от 45 градуса и връщане обратно, от повдигнати крака движения, които наподобяват каране на колело, изписване със стъпалата на цифрите от 1 до 9, катерене на краката по стената от лег, изписване на кръгове с краката и др.

4. Упражненията на Кегел за тонизиране на тазовото дъно – стягане и разпускане на мускулите около тазовото дъно за намаляване на венозния застой в таза.

При бременни жени може да се използват всички активности за раздвижване на краката, като се изключва плуването в открити или обществени водоеми и басейни в последните 45 дни от бременността, както и упражнения, притискащи корема на бременната.

д-р Асен Драмов ангиологД-р Асен Драмов, главен асистент в Клиниката по съдова хирургия и ангиология на Националната кардиологична болница

Снимка: hearthospital.bg

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -