петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСтудът провокира световъртеж. Как да се справим?

Студът провокира световъртеж. Как да се справим?

Независимо от температурите на околната среда нашето тяло поддържа постоянни градуси. Процесите на терморегулация позволяват на човек да живее нормално не само при комфортните, но и при ниски температури. Здравият човек може и да не забележи промените, но възрастните хора и тези с хроничните болести реагират. При ниски температури се нарушава периферното кръвоснабдяване и се повишава възбудимостта на нервната система.

За да се сгрее, организмът рязко увеличава загряването си, в резултат на което нараства и без друго значителният риск от преохлаждане. За да компенсира и отдели топлина, организмът се нуждае от повече кислород. Признак, че и сърцето страда от студа, е болката, стягането или дори само дискомфортът и тежестта в гърдите. При хората със сърдечни проблеми студът може да предизвика дори инфаркт или инсулт.

Температурните колебания влияят на вестибуларния апарат

Температурните колебания, типични за времето в последните месеци. може да повлияят на вестибуларния ни апарат. Най-честият симптом е световъртежът и прилошаването в транспортно средство. Може да има потене, промяна на дишането и пулса, колебания в артериалното налягане, гадене, повръщане, пребледняване или зачервяване на лицето и шията. За да се предпазим от замайване, е препоръчително като първа храна за деня да се приема лека закуска с повече въглехидрати, желязо, витамин А, фибри и фолиева киселина.

Джинджифилът е превъзходен лек, тъй като стимулира притока на кръв към главата. До облекчаване на симптомите водя напитка от сок от 1/2 лимон и вода с 2 суп. лъжица захар. Гинко билоба и моминска вратига са билки, които подобряват кръвообращението. За 20 минути поотделно се запарват по 1 ч. л. от листата им в чаша вода. Пие се на равни 2-3 приема през деня. Валериана и цветове на детелина са другите природни алтернативи срещу световъртеж.

Освен това е необходимо да се осигури адекватно време за сън и почивка. Включването на физически упражнения, които увеличават притока на кръв към главата, е като допълнение към ежедневните дейности. Масажите на тялото веднъж седмично с цел стимулиране на кръвообращението също въздействат благоприятно. Избягвайте продължителното движение и изправяне изведнъж, особено ако и преди сте се оплаквали от световъртежи. Не шофирайте, ако усещате замаяност.

Д-р Бисер Георгиев, специалист по обща медицина, 11-и ДКЦ, в. 24 часа

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -