петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли стресът да ни разболее и как?

Може ли стресът да ни разболее и как?

Семейните скандали съсипват имунитета, с особена сила това важи за децата. Когато в дома цари неразбирателството, това се отразява върху психиката на всички членове на семейството. Ново проучване обаче откри, че децата може да страдат и физически от скандалите. Ако кризата в семейството продължи много дълго, това оказва негативно влияние върху имунната им система.

Проучването е осъществено от учени в университета Линкьопинг в Швеция върху 5-годишни деца. Те установили, че ситуации на продължителен стрес у дома като смърт на член на семейството или продължителни скандали, последвани от развод, силно ограничава имунитета на малките. Физическите белези са повишени нива на кортизола в кръвта, които сочат, че човекът е под силен стрес. Учените изследвали също имунни маркери в кръвта като цитокини и хемокини, както и клиничните стойности на С-пептиди, проинсулин, глюкоза, за да преценят ефективността на имунната система.

Така се установило, че продължителните неприятности водят до неадекватна реакция на отбранителните сили на организма. При някои деца имунната система реагирала дори по-бурно от нормалното, което пък увеличава вероятността от автоимунни заболявания. При тях отбранителните сили атакуват собствения организъм и стават причина за болести като гастрит, улцерозен колит, диабет тип едно, дерматит, множествена склероза, псориазис, ревматоиден артрит, цьолиакия и други. Изследването е публикувано в Journal of Immunology.

Източник: Medizinauskunft

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -