вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да си набавим витамин D през пролетта?

Как да си набавим витамин D през пролетта?

Голям процент от българите страдат от недостиг на витамин D. Резултатът се обяснява с малкото време, което прекарваме на открито. Най-засегнати от този дефицит са жителите на градовете и жените. Особено изразен е дефицитът на витамин Д в началото на пролетта след продължителния недостиг на пряка слънчева светлина.

Други причини за недостига са и повечето дрехи, които обличаме, замърсяването на въздуха в градовете, което абсорбира UV лъчите. Витамин D се произвежда в кожата на човека под въздействието на слънчевата светлина или по-точно на UVB-ултравиолетовите В лъчи.

Витаминът се синтезира под тяхно въздействие в кожата и се съхранява в мастната тъкан. Недостигът на витамин B може да нанесе поражения върху имунитета, калцият не се усвоява пълноценно, нарушена е и продукцията на серотонин, което е причина за потиснатото настроение. Ежедневното 15 минутно излагане на слънце ни осигурява адекватна продукция на витамин D, което ни осигурява здрави кости, укрепва белите дробове, подобрява ни имунитета и ни прави по-щастливи. За да можем да го запазим в тялото, е добре да не се измиваме веднага със сапун, тъй като се отмива част от холестерола от кожата, с помощта на който се синтезира.

Храни, с които си доставяме витамин D

Това този витамин може да се доставя и с храни. С най-богато съдържание на витамин D са рибените масла, особено масло от черен дроб на треска. Рибата, пресните яйца и гъбите печурка и китайската императорска гъба са също богати на витамин В. И въпреки че витамин В може да получим чрез храната, там той е едва 20 % от дневната доза, затова основно трябва да разчитаме на образувания в тялото от слънчевите лъчи.

Обичайните колебания на времето през пролетта може да доведе до колебания на кръвното налягане. Това е особено силно проявено при възрастни хора с хронични сърдечносъдови заболявания. Може да възникнат безпокойство, раздразнителност, избухливост, главоболие, болки в стомаха. За да понесем по-леко колебанията на времето, организмът трябва да се приспособи към него. Ако механизмите на адаптация работят добре, негативната реакция на промените отсъства.

Пролетната влага събужда ревматизма

Повишената влажност способства за разпространението на инфекции, което е допълнителен риск. Отключват се алергиите. Дъждовното време събужда при възрастните ревматизма и артрозите. За да се чувстваме добре при тези очаквани промени, можем да вземаме редовно контрастен душ и по-често да се мием със студена вода, защото имат тонизиращо въздействие върху организма.

Точковият масаж на средната част на кутрето на дясната ръка е подходящ за подобряване на работоспособността и преодоляване на стреса. Разходки за по 20-30 минути 2 ч преди сън, както и вани с ароматни масла подобряват състоянието на хората. Трябва да се избягва физическото претоварване.

Организмът се опитва да компенсира недостига на сили с повишен апетит и пристрастие към сладките неща. Хранете се 5-6 пъти дневно, но порциите да са малки. Консумирайте повече плодове и зеленчуци. Не избягвайте мазнините. През пролетта не е удачно да се правят нискокалорични диети, тъй като това е стрес за организма. Откажете се от пушенето и алкохола.

Д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в 11-и ДКЦ, в. 24 часа

Свързани публикации

1 коментар

  1. Нещата, които са написани са верни. Проверете обаче какво се случва с една крава във фермите и ужасът, който животното преживява за да си доставите витамин D от млякото, който е така заменим. Отказвам да участвам в съзнателното измъчване и безпричинното убийство на едно живо същество заради едната лакомия, има и друг и продукти за набавяне на нужните вещества. Хората са стигнали в арогантността си до там да смятат, че тяхният живот е по- важен от този на останалите живи същества. Да ама не.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -