събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да се справим със сутрешната скованост в ставите

Как да се справим със сутрешната скованост в ставите

Сковаността в ставите е често оплакване. Причините могат да бъдат различни. Ако сковаността е сутрешна или след продължителен покой и изчезва след кратко раздвижване в рамките на 15 до 30 минути, най-вероятно става въпрос за износване на ставите, т.нар. остеоартроза. Продължителната скованост над час или повече може да се дължи на ревматоиден артрит или друго възпалително заболяване, засягащо опорно-двигателния апарат. Други по-редки причини могат да бъдат системни заболявания от различен характер, чревни проблеми, странични ефекти на медикаментозно лечение, интоксикация или някои заболявания на нервната система и др.

Предразполагащи фактори са неправилна диета и наднормено тегло

Влияние оказват още работа във вредна среда (химикали, запрашаване, влага или студ), дългото заемане на принудителна поза (работа, четене, лежане) също влошава оплакванията.

Различните вредни фактори влошават функционирането на ставите по два основни механизма – нарушено смазване на ставния хрущял и намаляване на еластичността на околоставните структури (ставна капсула, връзки). В състояние на покой продукцията на ставна течност намалява, а тя е от основно значение за осъществяване на безпроблемно приплъзване на ставните краища. Без нейна помощ хрущялът не може да функционира нормално и да се движи и приплъзва с минимално съпротивление.

В случаите с износване на ставите в резултат на артроза ефективна мярка срещу сковаността е приемът на топли течности. Оводняването на тялото и затоплянето му повишава продукцията на ставната течност. Това е причината санаториалното лечение и сауната да имат благотворно въздей-ствие върху ставите. Обичайните противовъзпалителни, включително аспирин, също спомагат за облекчаване на движенията. Освен обезболяващо те имат успокояващо и противовъзпалително действие, което намалява присъщата на сковаността локална болезненост. По този начин безпроблемните движения се възстановяват много бързо след приема им. В случаите със скованост в резултат на друго заболяване важно място заема лечението на основната болест.

Лечение на сковаността в ставите

Лечението на сковаността в ставите включва балансиран начин на живот с пълноценно хранене и почивка. Диетата трябва да съдържа повече плодове и зеленчуци. Приемайте много течности. Балансираното хранене, богатата на витамини и микроелементи храна предотвратява крампите и схващанията и намалява мускулния тонус в покой. Спете в спокойна обстановка и комофортна среда, без студ или течение, като си осигурите – минимум осем часа сън. Стресът е друг вреден фактор, избягването на който влияе благоприятно на ставите. Намаленото мускулно напрежение води но релаксиране и отпускане на ставите в покой. Периодичното разтягане и разтърсване на крайниците води до намаляване на събраното напрежение.

Редовните занимания със спорт и гимнастика (може пилатес или йога) намаляват сковаността. Препоръчваме тренировки поне 3 пъти седмично. Те трябва да включват добро загряване и разтегателни упражнения.

Разнообразието от възможни причини, някои от които с потенциално много сериозни последици, налага своевременно установяване на причините за сковаността и правилното им лечение. При поява на оплаквания от ставна скованост консултацията със специалист е задължителна.

Проф. Пламен Кинов

Проф. Пламен Кинов, Началник на Клиниката по ортопедия и травматология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -