сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗащо пулсът често се ускорява?

Защо пулсът често се ускорява?

При хората над 18-годишна възраст пулсът, тоест нормалната сърдечна честота , в покой може да варира в много широки граници – от 60 до 100 удара в минута, казва доц. Добромир Гочев, кардиолог във ВМА. При здравите хора много фактори могат да влияят на сърдечната честота: физическа активност, положение на тялото (в изправено или легнало положение), емоционален статус, позитивни или негативни изживявания и нагласи, резки промени във времето, употреба на някои медикаменти и много други.

За добре тренираният спортист базалната сърдечна честота може да е около 45-55 удара в минута. Например при световноизвестния колоездач Мигел Индурайн е измервана в покой пулс от 29 удара в минута. Все пак при здрави възрастни честота към долната граница на нормата предполага по-ефективна и икономична дейност на сърцето с по-малък разход на енергия.

Как да мерим правилно пулса си?

Бременност и менопауза може да са причина за ускорен пулс

Специално при жени редица физиологични състояния могат да водят до по-висока сърдечна честота – бременност, преход към менопауза (критическа възраст) в резултат на хормонална пренастройка на организма. Постоянно или пристъпно повишение на сърдечната честота над 100 удара в минута обаче може да бъде симптом на някакво заболяване и в този случай трябва да се потърси лекарска помощ.

Сравнително честа причина, особено при жени, е дисфункцията на щитовидната жлеза, затова е уместно да се направи изследване на щитовидните хормони. Друга причина може да бъде анемията от различен произход. На трето място причина за пристъпно повишаване на сърдечната честота могат да бъдат редица ритъмни нарушения на сърцето в резултат на вродени или придобити аномалии, за диагностицирането на които се налага провеждане на различни изследвания и процедури.

Свързана тема: Кои симптоми издават проблеми с щитовидната жлеза?

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -