сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияТриглицеридите може да са високи заради диабет или болна щитовидна жлеза

Триглицеридите може да са високи заради диабет или болна щитовидна жлеза

Триглицеридите (неутрални мазнини) са важен резервоар за енергия в тялото. В кръвта те попадат от храната или от мастната обмяна в организма. Тялото може само да ги произвежда – например от въглехидрати и да ги отлага в мастната тъкан като резервен източник на енергия за периоди на недохранване.

В кръвта триглицеридите се транспортират по специален начин, подобно на холестерола, с помощта на липопротеини. Последните пречат в кръвта да се образуват капки от мазнините, защото това би било животозастрашаващо.

11 съвета за по-добър контрол на холестерол и триглицериди

Защо се налага изследването им?

Лабораторното изследване на триглицеридите се прави за обща оценка на здравето, както и за преценяване на риска от заболявания на кръвоносните съдове (атеросклероза). Този вид мазнини попадат в съдовете от храната, от черния дроб (той може да ги произвежда) и от мастната тъкан ( тя може да ги освобождава). За да се избегне изкривяване на резултата (например след нахранване с богато на мазнини ястие), кръвната проба се прави сутрин на гладно при минимум 8-часова пауза без храна.

Увеличени стойности на триглицеридите се наблюдава при:

  • Определени вродени заболявания на мастната обмяна (фамилна хиперлипидемия);
  • Захарна болест (диабет);
  • Затлъстяване (адипозитас);
  • Алкохолизъм;
  • Понижена функция на щитовидната жлеза.

Защо е трудно да се отслабне при инсулинова резистентност и диабет?

Комбинацията от повишени стойности на триглицеридите и на холестерола (особено на „лошия“ – LDL) в кръвта сочат повишен риск за атеросклероза (калциране на артериите) и за щетите, които тя обикновено причинява. Важно! Леки отклонения от референтните стойности не сочат автоматично наличието на заболяване. Те може да се получат и поради особеностите на метода на изследване, тъй като не всички лаборатории работят по един и същи начин.

Референтни стойностия              mg/dl (милиграма на децилитър)

Мъже до 18 г. – 50–150 mg/dl

Мъже над 18 г. – 50–150 mg/dl

Жени до 18 г. – 50–150 mg/dl

Жени над 18 г. – 50–150 mg/dl

Нормалните стойности са за изследване на гладно.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -