четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияКакво е допамин и кога се налага изследването му

Какво е допамин и кога се налага изследването му

Подобно на адреналин и норадреналин, допамин е представител на т.нар. катехоламини и невротрансмитер (вещество, което пренася сигнали в централната и периферната нервна система). Освен това допаминът е предходно вещество за адреналин и норадреналин.

Катехоламините допамин, адреналин и норадреналин се образуват в надбъбреците, както и в различни дялове на симпатиковата нервна система. В безформените краища на нервните влакна от аминокиселината тирозин се образува отначало допамин. Той се преобразува в норадреналин. В надбъбреците и в някои нервни клетки на централната нервна система норадреналин се преобразува в адреналин. Норадреналин и адреналин служат като вещества за пренасяне на сигнали. В определена област на мозъчния ствол (субстанция нигра) допаминът не се преобразува в адреналин или норадреналин. На това място допаминът сам по себе си играе ролята на невротрансмитер.

Допаминът стимулира активността на симпатикуса, тоест спада към сипматомиметиците. Освен другото той предава заповеди на нервната система към мускулатулата, разширява кръвоносните съдове в стомаха и в бъбреците, като по този начин стимулира кръвоснабдяването. Допаминът също така блокира отделянето на хормона пролактин.

Увеличеното измиране на отделящи допамин клетки в мозъка причинява Синдрома на Паркинсон.

Дали допаминът играе някаква роля и за възникването на шизофренита все още не е ясно.

В кои случаи се определя стойността на допамина?

Нивата на допамин, съответно катехоламини като допамин се определят при съмнение за тумори, които отделят прекалено катехоламини. Пример за това е един рядък тумор – преохромоцитом, който се развива от определени клетки на надбъбреците. Той често отделя прекалено много адреналин и норадреналин. Злокачествен преохромоцитом отделя и повече допамин.

Как се определят стойностите на допамина

Катехоламини като адреналин, норадреналин и допамин се мерят по правило в 24-часова урина. Следните стойности са нормални:

Възраст     Микрограма на ден     Наномола на ден

< 2 г.          < 140 μg/d                        < 910 nmol/d

2 до 4 г.     40-260 μg/d                   260-1690 nmol/d

> 4 г.         190-450 μg/d                  1230-2930 nmol/d

Понякога се изследва допамин и в кръвната плазма. За възрастни са нормални следните стойности (при децата те са около 50% по-ниски):

Нанограма на литър – 10-150 ng/l   

Наномола на литър – 0,059-0,885 nmol/l

В кои случаи стойностите на допамина са по-ниски?

Понижените стойности в урината или кръвта нямат значение.

В кои случаи допаминът е по-висок?

Повишени стойности в урината и плазмата може да сочат тумори, които отделят катехоламини като феохромоцитом, невробластом.

Различни фактори като стрес, физическо натоварване, понижена кръвна захар или високо кръвно също може да водят до повишени стойности.

Източник: Netdoktor.de

Свързани публикации

1 коментар

  1. Както разбирам, информацията е взета от германски сайт. На латински, а и на немски името на надбъбречния тумор се изписва „Phaeochromocytoma“. В превод-Феохромоцитом. За да си преводач, не е достатъчно да владееш само езика. Нужна е и обща култура.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -