петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниДжипита: много пациенти с хипертония ще останат без безплатни лекарства

Джипита: много пациенти с хипертония ще останат без безплатни лекарства

Изписването на безплатните лекарства за първична (есенциална) хипертония се затруднява поради критерии, които налагат сериозни ограничения за получаването им от пациентите. За това сигнализират от Сдружението на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) в писмо до медиите, подписано от доц. Любомир Киров. Само преди дни от Министерство на здравеопазването оповестиха въвеждането на безплатни лекарства при високо кръвно като голям успех.

Есенциалната (първична) хипертония- I10 по МКБ 10 очевидно не се регистрира ефективно от здравната система у нас. Това става ясно от просто сравнение с данните по света. По данни от различни източници, това заболяване представлява 90-95% от регистрираната хипертония в световен мащаб. Причините за нея са неизвестни. В САЩ, страна с доказано добра статистика, I10 (есенциална хипертония) е налице при 90-95% от случаите при възрастни.

В България обаче пациентите с първична хипертония са около 23-24% от регистрираната хипертония.  Явно ние – българите сме различен вид хора, а най-вероятно има нещо нередно в условията за регистриране, коментира доц. Киров. Тези пациенти у нас са около 350 хил. човека. Решението на НС на НЗОК (Прил. 1) би трябвало да разреши тези 24% от пациентите с хипертония да имат възможност, при лечение с монопрепарат да получат 100% реимбурсация. Правилата изключват безплатното отпускане на комбинирани препарати, т.е. такива, който включват в себе си два медикамента.

На практика обаче доста от хората, които на пръв поглед отговарят на условията, няма да могат да се възползват от новата придобивка. Причината е във въведените с Решението на НС на НЗОК критерии за предписване и условия. Те не отговарят нито на правилата за кодиране, нито на медицинската наука, поясняват джипитата.

Според лекарите те ще доведат до:
•    Намаляване броя на пациентите с регистрирана вече хипертония I10, които биха могли да получат безплатно лечение, както и намаляване броя на новодиагностицираните случаи, които биха били регистрирани (кодирани) с I10, поради манипулативно създадените, в преобладаващата си част, изключващи критерии (виж. Приложение 1, т.2), както и посочените правила и основания за кодиране (т. 3,4, 5).
•    Създаване на условия за поредното изкривяване на родната статистика за заболеваемостта, което ще затвърди позицията ни на единствената страна, в която обратно на всички останали, есенциалната (първична) хипертония- I10 ще бъде в минимален процент.

Важни са и негативните организационни и социални ефекти от неправилно съставените критерии:
•    Лишаване на Здравноосигурените лица (ЗОЛ) от възможността за безплатно лечение чрез административната еквилибристика без медицинска обосновка посредством въвеждане на изискване за промяна на код I10 в друг или изключване на възможността за изписване на медикаменти при наличието на някоя от диагнозите, изброени в таблицата към т.2 на Решението за критериите. Това, по същество, не е въвеждане на критерии, а създаване на нови правила за кодиране на диагнози, различни от тези по МКБ 10.
•    Загуба на време за ЗОЛ за посещение на РЗОК за презаверка на нова диагноза (друг код на хипертония), която презаверка ги лишава от безплатно лечение с монопрепарат и остава само изгубеното време.
•    Загуба на време от ОПЛ за административни дейности като прекодиране на диагнози, анулиране на вече издадени рецепти, изготвяне и отпечатване на нови рецепти и поемане на недоволството от страна на пациентите, за което ОПЛ нямат никаква вина.

Ето какво предлагат джипитата като промени на критериите:

1.    По дефиниция, есенциалната (първична) хипертония – I10 е тази, при която причините (етиологията) е неясна. Така че определянето й като неусложнена не е уместно.

  1.  Таблицата с диагнози като изключващи критерии да добие следния вид, който отговаря на правилата за кодиране по МКБ 10 при условие, че реимбурсираните медикаменти за I50.0 са еднакви по вид и брой с тези за I11.0 :
    3.    При останалите, посочени в таблицата диагнози, същите да се кодират отделно, според правилата за кодиране по МКБ 10, като се кодира и диагноза I10 и запазят правото си да получават съответните медикаменти за I10 (есенциална хипертония). (Виж. Приложение 2- извадки от МКБ 10)
    4.    Предлагаме т.3 от Решението за критериите да се промени така: „Не се допуска пациенти с артериална хипертония, получавали терапия за заболявания с кодове I11.0, I11.9, I12.0, I12.9, I13.0, I13.1, I13.2, I50.0, да преминават към код I10.“ Изброените диагнози са в рубриката „Хипертонични болести“ по МКБ 10, където е и I11.
  2.  Предлагаме  т.4 и т.5 да отпаднат. На тяхно място да се разпише нова т.4:
    „Няма основание за едновременно наличие на I10 и I11.0, I11.9, I12.0, I12.9, I13.0, I13.1, I13.2, I50.0.“

От НСОПЛБ настояват още да се определят нови коректни критерии, които да са валидни за новорегистрираните пациенти с артериална хипертония. Пациентите с установена и регистрирана преди въвеждането на критериите хипертония да не търпят промени в статуса на кодираните заболявания.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -