Хомеопатия за пречистване на организма през пролетта

PRINT
grozeva_maria1

Смятани за старчески някога болести днес навестяват хора в разцвета на силите им. Високо кръвно или диабет тип 2 идват като гръм от ясно небе при младите. Черният дроб също създава проблеми. Всъщност болестта се е развивала подмолно, но често първите, по-слаби симптоми се игнорират. Това споделя като наблюдение от практиката си д-р Мария Грозева от Хасково. Тя е педиатър, но практикува и хомеопатия. Някои са склонни да винят за това гените. Само че човек не е беззащитен, напротив, с поведението си допринася много за здравето или болестите си, подчертава лекарката.

Класическите „грешки“, които прави съвременният човек:

 • Не умее да компенсира стреса във всекидневието
 • Прекалява с индустриално преработени храни
 • Приема синтетични витамини и много лекарства
 • Не се движи достатъчно.

Какво да направим?

Внимавайте за отрицателните емоции, и търсете начин да се освободите от тях, съветва д-р Грозева. Може да стане със спорт или хоби, което ни носи удоволствие. Ако не се справяме сами, може да посетим хомеопат. Хомеопатичните лекарства подават сигнали на организма и задействат процеса на самоизлекуване и възстановяване на баланса. Всеки трябва да се научи да наблюдава себе си и да разпознава началните сигнали на болестта. Хроничният стрес засяга невро-ендокринната система, а след време и сърдечната. Тогава има сериозен риск от тежки усложнения като инфаркт или инсулт.

Замърсената околна среда, химията в храната и прекаляването с мазно и сладко пък водят до повишена киселинност на тъканите в организма. Това е идеална среда за хронични възпалителни процеси. Какво означава, че тялото ни е „кисело“? В човешкия организъм нормално киселинно-алкалният баланс е с Ph 7,35-7,45. Падне ли под Ph 7, средата е кисела. Не мислете, че подкиселяването на тъканите става с кисели храни. По-скоро това са месо, особено преработено, алкохол, изкуствени подсладители и оцветители. Ако държим да сме здрави, ето лесни за следване съвети:

 • Храним се три пъти на ден, ядем до усещане на ситост;
 • Ставаме рано, по-едно и също време;
 • Основното измиване на зъбите премахваме токсините, отделяни от дихателната система нощем;
 • Изпиваме чаша топла вода, за да активираме системата за изчистване на дебелото черво;
 • Правим лека гимнастика или масаж, за да раздвижим кръвообращението;
 • Вечеряме по-рано, в идеалния случай около 18 ч.;
 • В късния следобед и вечерта не се приемат сурови зеленчуци и плодове, а леко задушени, за да не натоварваме храносмилателната система.

Пролетта е точният момент за пречистване на организма

Добре е хората да помислят за пречистване на черния дроб и храносмилателна система. Прост съвет, който често забравяме, е да пием много вода – 35 мл на 1 кг тегло при нормална физическа активност. За черния дроб д-р Грозева препоръчва и схема за дезинтоксикация с помощта на Шуслеровите соли – минерални соли, жизненоважни за клетките. Соли № 6 калиев сулфат, №8 натриев хлорид, №9 натриев фосфат и №10 натриев сулфат се вземат три пъти по 4 таблетки дневно от всяка сол в продължение на 10 дни. Има комбинация и при повишена киселинност – №9 – 3-6 таблетки сутрин, №10 – 3-6 таблетки на обяд, №11 силицея – 5-10 таблетки вечер преди сън. Можете да ги приемате, разтворени в малко топла вода. Течността се пие бавно, на малки глътки.

За адаптация към лятното часово време препоръчва следната комбинация от шуслерови соли – №2 калциев фосфат – 5-10 таблетки сутрин, №5 калиев фосфат – по 5 таблетки на обяд, №8 – два пъти по 2 таблетки до 16 ч., и №7 магнезиев фосфат – 5-10 таблетки вечерта, преди лягане. Солите отново се разтварят в чаша вода. Схемата се прилага в продължение на месец и помага да намалим стреса и болестите в периода на адаптация.

Имунната система също се нуждае от подкрепа през пролетта. Уморена е от дългата зима, от липсата на достатъчно свежа храна с витамини. Резките температурни промени товарят допълнително изтощения имунитет. Солите за укрепването му са №3 железен фосфат – 2-5 таблетки сутрин, №6 – 2-5 таблетки на обяд, и №7 – по 2-5 таблетки вечер. Може да се добави и Инфлуцид – три пъти по 1 таблетка. С тази схема децата боледуват по-рядко.

Събуждането на природата за съжаление активира алергиите. При много пациенти, чиято имунна система реагира свръхактивно на малки по сила дразнители, посочва д-р Грозева. Хомеопатията може да помогне и тук с индивидуално предписание, като нормализира тази реактивност. При установена поленова алергия (сенна хрема) може да се започне с профилактика с хомеопатичното лекарство Ринитал – 3 пъти по 1 таблетка. Приема се 4-6 седмици преди пика на алергичната реакция. Още по-добър е ефектът, ако се добавят и Шуслеровите соли №3, №2 и №8. Дозата е 3-5 таблетки от всяка сол за два месеца.

Асоциацията на лекарите хомеопати в България с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз организира безплатни образователни лекции за Световната седмица на хомеопатията 2016. Темата на седмицата тази година е: „Как да избягаме от семейните наследствени болести? Медицината развенчава митовете”. Лекциите ще се проведат от 18.30 ч. в: Бургас, 11.04., Куклен театър; София, 12.04., НДК, зала №9; Варна, 12.04., хотел „Черно море”; Пловдив, 13.04., хотел „Санкт Петербург”; Велико Търново, 13.04., Общината; Русе, 14.04., Доходно здание; Стара Загора, 14.04., хотел „Верея”.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 3    Средно: 3.3/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *