петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНалепите по сливиците невинаги са ангина

Налепите по сливиците невинаги са ангина

Обикновените настинки не са за подценяване, тъй като може да докарат неприятни усложнения, казва д-р Христо Златанов, оториноларинголог от 20 г., началник на отделение в УНГ клиниката на ВМА. Ако не овладеем положението сами до втория-третия ден с помощта на лекарствата от домашната аптечка, трябва да потърсим специалист. В носоглътката има тонзиларен пръстен, където от храната и околната среда постъпват антигени, пояснява оториноларингологът.

Това означава, че организмът влиза в контакт с различни микроорганизми, а имунната система се научава по този начин да се бори ефективно с тях. Така до пубертета постепенно се изгражда имунна памет, която при нова среща е готова да посрещне причинителите с адекватен отговор. Ето защо сливиците имат важна физиологична функция. Махането им вече не се практикува така масово, както в миналото. Все още се прилага в около 40% от тежките случаи на ангини, но е много по-рядко в сравнение с преди 20 г. например, заяви д-р Златанов. Такава е практиката в елитните болници.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЗА ГЪРЛОТО И ИМУНИТЕТА
Беленето на дланите издава инфекция с опасен микроб
Ледени напитки отключват фарингит
Защо антибиотици се изписват, без да се тества причинителят?
Болно гърло може да промени захапката при децата
Деца оглушават и стават разсеяни заради третата сливица

Гърлото трябва да се пази!

То не обича крайности – например, когато човек е загрял, да изпие две студени бири. Това е шок за организма и сваля локалния имунитет. Гърлото не обича още и редуването на горещо и студено. Стават абцеси на ларинкса, които може да са много опасни. Добре е още да се избягва работата или престоя във вредна среда, където въздухът е наситен с химикали или силно запрашен. Много опасни са старите климатични инсталации, в които се размножават цели колонии микроорганизми, съветва още д-р Златанов.

Лекарите в наши дни залагат по-скоро на възможностите на профилактиката – ваксини, фитотерапия или хомеопатия. В повечето случаи те помагат на организма да не допусне развитието на инфекция или усложнения. Острият тонзиларен фарингит започва внезапно със силни болки в гърлото, поясни специалистът. Ако след 2-3 дни състоянието се влоши, появи се температура, има обща отпадналост, непременно трябва да се потърси лекарска помощ. Изкуството на специалиста е да набележи правилното лечение – може да е с антибиотик или други препарати.

Защо антибиотиците понякога не действат

Много хора обаче се оплакват, че сменят 2-3 антибиотика, но възпалението не преминава, Явно е, че в такива случаи има неуспех на избраното лекарство, посочва д-р Златанов. Това се дължи донякъде на масовата и безразборна употреба на антибиотици напоследък. През последните 20-30 г. няма големи нови разработки в областта на антибиотиците. Старите медикаменти се изчерпват като възможности, затова и все по-често те не действат при бактериални инфекции. При възпаление на гърлото оториноларингологьт може да поиска изследване на секрет. Когато обаче възпалението е остро, не може да се чака 3-4 дни за резултат и специалистите се осланят на опита си в изписването на лекарства. Клиничните признаци, симптоми и анамнезата определят какъв да бъде антибиотикът. След микробиологичното изследване терапията може да се доуточни.

Пациентите трябва да бъдат внимателни в избора на лаборатория, защото не всички дават прецизни резултати, предупреждава д-р Златанов. Не навсякъде се спазвали технологичната дисциплина и добрата практика. Може и пациентът да има вина, ако се забави с предаването на пробата. При някои резултати специалистът може веднага да прецени въз основа на клиничните проявления, че резултатът не е верен. Белите налепи по сливиците са друг симптом, за който разказват пациентите на д-р Златанов. Заболяването се нарича халитоза. В каналчетата на сливиците (крипти) се задържа храна. Случва се и при деца, и при възрастни. В резултат се получава постоянен гнилостен процес. Хората се оплакват от неприятен дъх и вкус в устата, но състоянието подлежи на лечение от оториноларинголог.

Болните сливици може да засегнат бъбреците или сърцето

Най-неприятното при ангините са усложненията. Може да се развие дори автоимунно заболяване след сложен процес на сенсибилизация, особено след стафилококова или стрептококова инфекция Засягат се бъбречната тъкан, под мембраните на ставите, ендокардът на сърцето. Хората казват: Боледува от сливици, пък накрая го удари в бъбреците или сърцето. Други усложнения са тежките, хронични ринити, които може да останат за цял живот. На първо място причината за тях е замърсената градска среда заяви д-р Златанов. София е един от най-замърсените градове не само в България, но и в Европа. Чисто механичното увреждане на лигавицата сваля локалния имунитет.

Въздухът, който хората в големите градове дишат, е изключително замърсен с фин прах – в него се съдържат частици тежки метали от изгорелите газове на колите, въглероден диоксид и др., които увреждат ресничките на многослойния ресничест епител. Тези реснички се движат с голяма-скорост, като задачата им е да пренасят слой мукус (защитна слуз). Мукусът е важен за локалния имунитет, защото така се изхвърлят вредните частици, попаднали в носоглътката.

Увредена ли е входната бариера, пренасянето на инфекции става много по-лесно. Вторият фактор за хроничните хреми е стресът, а третият – пребиваването на големи колективи в затворени помещения, допълва специалистът. Ако вентилацията не е добра, обменът на вируси между хората в офиса или стаята става много бързо.

Много хора се оплакват от постоянно запушен нос, без да имат същинска хрема

Става дума за риносинуит, който е заболяване с много разнородни прояви, казва д-р Златанов. Може да има полипоза или пък да се наблюдава хипертрофия. Във втория случай симптомите са свързани с удебеляване на лигавицата и лошата вентилация на околоносните кухини. При промяна на времето засегнатите усещат болки и тежест около очите – сякаш менгеме ги стяга в тази област. Такива пациенти обикновено ми споделят, че секретът се стича по задната стена на гърлото, а не напред през ноздрите, пояснява специалистът.

Хроничният риносинуит може да е съчетан с микоза гьбична инфекция. Ако тя е след употреба на антибиотици, се диагностицира лесно. Човекът споделя, че усеща устата си изтръпнала, сякаш е пил две чаши горещ чай. В носа и по езика има сърбеж, дразнене. Има и хронични гъбични инфекции, които съпътстват риносинуитите.

С капките за нос при хроничните състояния трябва да се внимава, защото водят до токсичен ринит – хипертрофията става още по-тежка. Ако преди години капките са действали за цял ден, след време вече трябва да се слагат през 2-3 часа. Накрая хората стават и през нощта, за да могат да дишат. Има безкръвни терапии, които помагат – високочестотен термокоагулатор, лазер, а след това се назначава подходящо поддържащо лечение.

Автор: Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -