сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛечението на гъбичките по ноктите е според вида им

Лечението на гъбичките по ноктите е според вида им

Гъбичките нападат не само кожата, но и ноктите. Тогава болестта се казва онихомикоза. Гъбичките по ноктите най-често се причиняват от нишковидни гъбички, т.нар. дерматофити (обикновено Trichophyton rubrum), а по-рядко – от плесенни или дрожди.

Появяват се по влажни места – обикновено по ноктите на краката. Добре е да се търси лекарска помощ – когато са засегнати ноктите, заболяването е по-упорито и по-сложно от това по кожата. Ако нападнатият нокът не се лекува правилно, има опасност гъбичките да го разрушат напълно и дори да се пренесат на околните нокти. Проблемът не е само естетически, може да се стигне до силни болки или проблеми с ходенето.

Гъбичките обичат топли и влажни места между пръстите

Нишковидните гъбички (дерматофити) намират идеална почва за развитието си по повърхността на кожата. Те обичат топли и влажни места като между пръстите на краката, кожни гънки и мишници. Гъбичките по ноктите често са последица от гъбична инфекция на кожата, която се разпростира и върху ноктите. Възможна е обаче и директна инфекция на нокътя – това се случва нерядко край басейните, в сауната, фитнеса, душовете или съблекалните на спортни зали. Гъбичките се пренасят чрез директен контакт с причинителя – например чрез микроскопична люспичка кожа.

С възрастта нараства и рискът от гъбички. При по-старите хора се натрупват рискови фактори, които ги правят уязвими за инфекцията. Кръвообращението им е влошено, а съдовете – стеснени от атеросклероза. При много от тях имунната система е отслабена, тъй като страдат от различни хронични заболявания. В рисковата група попадат и диабетиците. Те имат отслабен имунитет, проблеми с кръвоснабдяването на краката и стъпалата, намалена чувствителност, която при леки наранявания може да улесни проникването на причинителя.

По принцип всички, които имат проблеми с кръвообращението, са по-застрашени от гъбички. В тази група са и хората, които вземат медикаменти за потискане на имунитета.
Хоби спортистите също са застрашени, понеже те често ползват посещавани съоръжения като фитнес и спортни зали, където в съблекалните влизат в близък контакт с потенциални преносители на гъбички. Освен това при физическото натоварване човек се поти повече, а потните крака са уютен дом за гъбичките.

Гъбичките обикновено първо нападат върха на нокътя

Оттук спорите им превземат постепенно цялата плочка и променят структурата й. Кератинът, основната субстанция на нокътя, бавно бива разграждан. Образуват се малки пространства, пълни с въздух, които се виждат като петна или ивици. Засегнатият нокът се удебелява и оцветява белезникаво до жълто-кафяво.

Ако причинителите са от типа дрожди, оцветяването се проявява там, където нокътят расте. Той става с груба повърхност, чуплив и крив. Може да се отдели частично от кожата под него. Ако основата на нокътя е поразена, често и новоизрасналият нокът е заразен.

Типични симптоми при гъбична инфекции:

  • Чупливи нокти и разслояване на нокътя
  • Бели ивици и петна
  • Белезникави до жълто-кафяви оцветявания
  • Удебеляване на нокътната плочка
  • Възпалена основа на нокътя
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как да се предпазим от гъбички по стъпалата? 
При диабетна полиневропатия стъпалата изискват специална грижа
Проблеми с ноктите, които не бива да се подценяват 

Усложнения при гъбичките

Гъбичните заболявания не са животозастрашаващи, но не бива да се подценяват. Те може да са болезнени и да ограничат функцията на стъпалото или пръстите. Три четвърти от засегнатите от гъбички имат проблеми при ходене. Гъбичните инфекции може да отслабят организма и да отворят пътя пред други заболявания. Гъбичките оставят микроскопични наранявания по кожата, които са врата за бактерии и вируси. Диагнозата често е ясна още при първия поглед от страна на специалиста. За лечението обаче трябва да се прецени внимателно видът на причинителя.

Лекарят може да го разпознае според клиничната картина или да вземе миниатюрно парченце от нокътя, което да се изследва под микроскоп. Срещу гъбичките обикновено се прилагат препарати от типа на антимикотиците. Те съдържат вещества, които пречат на растежа им и постепенно ги убиват. Ако е засегната само повърхностната част на покътя, инфекцията обикновено може да бъде овладяна с помощта на тинктури и лакове, съдържащи антимикотици. Когато гъбичните спори са навлезнали в самия нокът и основата му, новоизрастващият бива заразяван. Тогава се налага и вътрешно лечение с хапчета. Така то стига до гъбичките по кръвен път и се отлага в нокътното легло.

Ако видът на гъбичките не е известен, обикновено се прилагат широкоспектърни антимикотици, които действат едновременно срещу различни видове причинители. Основното е да се прояви търпение с лечението, защото инфекцията е упорита, а лекарството има нужда от време докато стигне до гъбичките. Във въздушните мехурчета, които се образуват между слоевете нокти, се задържат спори, които могат да оцелеят неограничено време. Лекарствата трудно стигат точно до тези места. Тогава се прилагат мехлеми с калиев йодат или урея в сравнително висока концентрация, които могат да разградят нокътни слоеве и така лекарството да проникне до заразеното място. Таблетната терапия трябва да се прилага поне три месеца, за да има ефект. Ако третираме нападнатите нокти само външно с мазане, трябва да го правим поне 6 месеца.

Съвети как да се пазим от гъбички:

  • Не ходете боси около обществени басейни, душове и в хотелите
  • Кърпи, чаршафи и чорапи се перат на 60 градуса
  • Носете удобни обувки, които не спарват краката. Сменяйте обувките.
  • Избирайте чорапи само от естествени материи.
  • Поддържайте ноктите на краката.

Ако вече сте се заразили:

  • Използвайте отделна кърпа за крака
  • Пилички и ножички за нокти, а също и ръцете се почистват грижливо след всеки контакт с инфектирания нокът. Иначе може да разнесете инфекцията!
  • Прането на чорапите на 60 градуса може да убие гъбичките. Вероятно има смисъл да дезинфекцирате и обувките си по време на терапията – говорете за това със своя лекар.
  • Не ходете боси нито у дома, нито край басейни и обществени душове.

Внимание: Настоящата статия не бива да служи за самолечение, а само за обща информация на пациентите.

Консултант д-р Бетина Принц, кожен лекар и алерголог от Мюнхен

Източник: Apotheken Umschau

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -