сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво разкриват основните елементи на кръвта

Какво разкриват основните елементи на кръвта

В организма на всеки човек текат 5-6 литра кръв, които снабдяват тъканите и органите на тялото с кислород и хранителни вещества. Елементите, които се съдържат в нея, са толкова важни, че установяването на лабораторните им стойности дава важни указания за редица заболявания. Добре е да се знае, че резултатите може да се различават при изследване в различни лаборатории. Освен това са възможни колебания, ако се взема кръв в различните часове на деня; има и сезонни отклонения, без това да означава, че е налице заболяване.

Еритроцитите съставляват голяма част от кръвта. Те транспортират кислорода в нея. Кръвта се състои наполовина от течност и от твърди частици. Най-много сред частиците са еритроцитите, след това са белите кръвни телца (левкоцити) и тромбоцитите (кръвни плочки), които са най-малките формени елементи на кръвта, казва проф. Рут Щрасер от Клиниката по сърцето в Дрезден.

Анемията – видове и симптоми

В белите дробове еритроцитите се зареждат с кислород благодарение на хемоглобина. Те го отдават в малките кръвоносни съдове на тъканите и приемат там въглероден двуокис, образувал се при дишането. Въглеродният двуокис се връща в белите дробове и оттам се издишва, докато еритроцитите поемат нов кислород. Кога броят на еритроцитите е увеличен? Това се наблюдава при определени болести на кръвта, недостиг на кислород (при дълъг престой под земята, при болести на белия дроб), при някои болести на обмяната – синдром на Кушинг, болести на бъбреците, недостиг на течности (осезаемо увеличаване на червените кръвни телца спрямо течността в кръвта).

Кога са по-малко? При кръвозагуба, болести на костния мозък, които пречат на образуването на нови кръвни телца – левкемии, тумори, липса на витамини (Витамин В12/Фолиева киселина), липса на желязо, хронични инфекции и тумори. Нормално е еритроцитите да са 4,5 до 5,9 милиона/μl при мъжете и 4,1 до 5,1 милиона/μl при жените.

Как да се борим с вирусите, които си остават завинаги наши

Левкоцитите са белите кръвни телца, които имат важна роля за отбранителните сили на организма. Те участват активно в неутрализирането на попадналите в организма микроби. Те се изследват при съмнение за инфекция. Има различни видове левкоцити – гранулоцити, лимфоцити. Бактериалните инфекции са една от най-честите причини за увеличаването им. Морбили или грип също могат да провокират промяна в броя на левкоцитите. Има и други причини за отклоненията от препоръчителните стойности.

В кръвта на възрастните левкоцитите нормално са между 4000 и 10 000 на микролитър. При децата обикновено се установяват по-високи стойности – при новородените до 30 000, а при учениците – до 15 000 на микролитър. Инфекциите могат да повишат и при възрастните левкоцитите до 30 000 и повече. При заболявания на костния мозък като левкемия броят ив може да скочи дори над тези високи стойности. Повишаването на левкоцитите се наблюдава при възпаления, при понижаване на защитните сили, ако се приемат имуносупресивни лекарства или при вирусни инфекции. При стойности под 2000 е налице опасност от инфекции.

Все пак помнете, че отделни обезпокоителни резултати не бива да стават повод за паника. Има различни причини, поради които стойностите на левкоцитите могат да покажат отклонения. Точно тълкуване на изследванията може да даде само лекар.

Лимфоцитите са три вида  – В-клетки, Т-клетки и клетки „килъри“

Лимфоцитите са важна част от придобития ни имунитет. Те спадат към белите кръвни телца. Има три различни клетъчни типа. Първите са В-клетките – идва от английската дума Bone за костен мозък, вторият тип са Т-клетките (от името на тимусната жлеза). Третият тип клетки са наричани „килъри“, тъй като тяхната задача е да разпознава инфектирани или туморни клетки да ги унищожава. В-клетките произвеждат антитела, които са нужни за защитните сили.

По-голямата част от лимфоцитите при възрастните не се намират в кръвта, а в костния мозък, лимфатичните органи, тимусната жлеза, далака, сливиците, тънките черва и лимфните възли. При възпаление броят на лимфоцитите и левкоцитите в кръвта се увеличава. Лекарят изисква изследването им когато установи увеличен брой на белите кръвни телца в кръвта. Тогава е важно да се види кои клетки точно са под или над референтните стойности. При възрастните нормалните стойности са от 1000 до 2900 лимфоцити на микролитър. Понякога лимфоцитите се дават като част от общия брой на белите кръвни телца – тогава за нормални стойности се смятат от 17 до 47%.

Като възможна причина за увеличения им брой се посочват вирусна инфекция, определени бактериални инфекции като магарешка кашлица, различни онкологични заболявания – левкемия, лимфом. Стойностите се понижават при лъчетерапия, терапия с кортизон или цитостатици, Синдром на Кушинг (повишен кортизол в кръвта), автоимунни заболявания, някои тумори (лимфом), ХИВ/СПИН.

Гранулоцитите са най-голямата подгрупа от левкоцитите. При разширената кръвна картина се определят неутрофнилите, еозинофнилите и базофилните гранулоцити, които са важни преди всичко за отбраната при инфекции. За повишени или намалени нива на гранулоцитите има различни причини. Преди всичко това са инфекциите и възпаленията, отговорни за повишения им брой. Причина могат да бъдат хронични възпалителни заболявания като ревматоиден артрит, но също медикаменти, нарушения в хормоналния баланс или определени тумори. Ако в кръвта са повишени незрелите със стабилно ядро неутрофили, това може да е признак, че организмът се нуждае от повече гранулоцити, за да се бори с инфекция и поради това не е „извикало“ по-зрели клетки от костния мозък. Еозинофилията е повишен брой на еозинофилите в кръвта. Подобна промяна се забелязва при алергии, при паразити или глисти, при определени инфекциозни болести, но също и при отшумяването на инфекция.

Понижените стойности може да са поради заболявания или страничен ефект от прием на медикаменти. Тълкуването на изследванията се прави от лекар. Еозинофилия се наблюдава още при кожни и автоимунни болести, както и при определени тумори.

Тромбоцитите по-важни за имунната система от белите кръвни телца

Тромбоцитите са плоските кръвни клетки. Те са важни за кръвосъсирването. Отклоненията в стойностите им могат да сочат различни заболявания. Точкообразни кръвонасядания по кожата може да се признак за понижен брой на тромбоцитите или за функционални нарушения при тях. Плоските кръвни клетки наред с левкоцитите и еритроцитите са част от клетките на кръвта. Те имат плоска форма и не притежават клетъчно ядро. Тромбоцитите са важна съставна част от кръвосъсирващата система. Ако си порежем пръста, раната кърви. Нараняването на съдовете е сигнал за тромбоцитите да се притекат на помощ. С помощта на кръвосъсирващи фактори те се свързват в мрежа и образуват капка, която затваря раната. Тромбоцитите играят важна роля при възникването на атеросклерозата и за риска от инфаркт.

Количеството им в кръвта се увеличава при тежки възпаления, при отстраняване на далака, след голяма кръвозагуба (например при операция) и при заболявания на костния мозък (тромбоцитовия). Броят на тромбоцитите намалява при заболявания на костния мозък (левкемия), недостиг на витамин В12 или фолиева киселина, приемането на определени медикаменти – например химитерапевтици, автоимунни заболявания (например Морбус Верлноф, при което има антитела срещу тромбоцитите). Нормалните стойности са 140 до 360 хиляди/μl.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -