вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЧервено месо + дефектен ген = рак на дебелото черво

Червено месо + дефектен ген = рак на дебелото черво

Хората, които имат в рода си болни от рак на дебелото черво, не бива да консумират много червено месо. Високата концентрация на желязо в организма увеличава риска от този вид тумор, а един от основните източници на желязо е именно мръвката, пише „Дейли мейл“. Вторият фактор, който отключва появата на злокачественото образувание в колона, е дефектен ген APC.

Изследвания при мишки показали, че вероятността от да е развие рак на дебелото черво зависи в най-голяма степен от тез две неща – количеството желязо в организма и на гена APC. Когато този ген работел неправилно, мишките с високи нива на желязо 2-3 пъти по-често развивали болестта. При подходяща диета тумор не се развивал, дори когато те имали дефектен ген. Обратното също било вярно – ракът не се появявал при консумация на много месо, ако важният ген функционирал правилно.

По думите на професор Сансъм Оуен, дефектният ген APC е виновен за 8 от 10 случая с рак на дебелото черво. В месото се съдържало съединението хем, което придава червения цвят на месото. Той увреждало лигавицата на червата, а и в процеса на готвене на месото се появявали канцерогенни съединения. Ако АРС не работи, желязото се натрупва в лигавицата и води до неконтролирано делене на клетките с проблемния ген.

„Колкото повече има от тези клетки в червата, толкова по-голям е шансът една от тях да се превърне в стартова точка за рак. Сега планираме да разработим лечение, което намалява количеството на желязо в червата и така да намалим риска от появата на тумора“, обяснява проф. Оуен. Той се надява в новите проучвания да бъдат включени и хора, които са изложени на по-голям риск.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -