Разкриха как стресът ни разболява

PRINT
заседнал живот

Немски учени доказаха как стресът ни разболява. В момента на внезапно възникнало напрежение се променя работата на определени гени. В ДНК има определени метилови групи (CH3), които действат като шалтер – от активността им зависи дали даден ген ще е активен, или изключен. Стресът влияел точно върху тези „превключватели“, съобщава сайтът „Нетдоктор“.

Това може да доведе до активирането на неблагоприятни гени, които отново се изключват при благоприятни обстоятелства. Предишни проучвания също разкриват, че натоварващи преживявания или психични травми, особено в ранните години, променят работата на метиловите групи в гените. Не беше ясно обаче как влияе върху него акутният (на момента) стрес. За да проучат въпроса, учените изследвали гена за рецептора на окситоцин, който е известен като хормона антистрес.

В експеримент учените тествали 76 души, които участвали във фиктивно интервю за работа. под наблюдение им дали да решават сложни задачи. За да се анализира реакцията на стреса, хората дали кръвна проба преди теста и 90 минути след него. Резултатите показали, че още 10 минути след стресовите задачи се наблюдавала съществена промяна в работата на метиловите групи към рецепторите на окситоцин. Учените са убедени, че това е ключът към разгадаването на връзката между стреса, физическите и психическите заболявания.

Свързани теми: Полифенолите са най-мощните антиоксиданти, отлагат старостта

Ядовете за пари ни докарват 4 болести

Чертите на лицето издават скрити заболявания

Песен се е забила в съзнанието ви? Виновен е стресът

Жените под стрес раждат повече момичета

СНИМКА: ТК

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 0    Средно: 0/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *