Парадокс: Астматиците боледуват по-рядко от рак!

PRINT
преглед белия дроб

Парадоксално, но факт: боледуващите от астма по-рядко умират от рак! Вероятността да развият злокачественото заболяване е с цели 36% по-малко. Любопитният извод е направен от експерти в Университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор, които анализирали данните на 47 880 мъже на възраст 40-75 години.

Те участвали в мащабно изследване, продължило от 1986 до 2012 г. В началото на проучването – през 1986 г. никой от участниците не е страдал от рак. Засега няма категорично обяснение на установената зависимост. Има обаче предположения. Учените взели предвид различни фактори, но резултатите не се променили – отново статистиката показвала, че астматиците по-рядко боледуват от рак. Експертите предполагат, че механизмът на възпаление, който води до астма, е много различен от механизма, който пък причинява рак. Тоест ако един човек има предразположение към единия тип възпаление, не е уязвим за друтия. Възможно е също така при астматиците да са повишени нивата на имунните клетки, които могат да унищожават раковите клетки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Може ли физическо натоварване да предизвика пристъп на астма? 
Може да боледувате едновременно от астма и ХОББ 
Кашлица и задух – какви са причините? 
Астмата е нелечима, но съвременни терапии я държат под контрол 

Впрочем друга научна разработка на Университета на Монреал и Института „Armand Frapa“ показала, че рискът от рак на простатата зависи от броя на сексуалните партньори. Противно на очакванията се оказва, че колкото повече партньорки имат мъжете, толкова по-малък е рискът от такъм тумор. При повече от 20 партньори рискът падал с 28%. Също така те имали с 19% по-нисък риск от развитие на агресивна форма на рак в сравнение с тези, които имали само една партньорка.

Източник: Zee News

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 1    Средно: 5/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *