четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКръвното може да провокира камъни в бъбреците

Кръвното може да провокира камъни в бъбреците

Има различни теории как възникват камъните в бъбреците. Сега обаче става ясно, че болести като диабет, наднормено тегло и високо кръвно може също да провокират образуването им. Откритието е на китайски учени, които установили връзката със сърдечносъдовите заболявания.

Те анализирали медицинските картони на 50 000 пациенти с камъни в бъбреците и ги сравнили с данните за 3,5 млн. здрави хора (контролна група). При изчисленията са взети предвид и други рискови фактори. Резултатът показал, че пациенти с камъни в бъбреците страдали с 19% по-често от коронарна болест на сърцето, отколкото здравите хора. При тях и рискът от инсулт е с 40% по-висок.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Камък в бъбреците до 8 мм може да бъде изхвърлен спонтанно
Вредни ли са цитруси и салати при бъбречни болести? 
Топла грейка помага при криза от камъни в бъбреците
Протеиновите диети водят до камъни в бъбреците

Учените били особено изненадани от факта, че при жени с камъни в бъбреците допълнително се повишава риска от инфаркт. Все още не е ясно, защо липсва подобна зависимост и при мъжете. Пациенти с камъни в бъбреците трябва да провеждат активна профилактика на сърдечносъдовите заболявания, категорични са учените. „Храната им трябва да бъде здравословна и балансирана, да са физически активни, да откажат цигарите. Така те ще намалят и риска за камъни в бъбреците“, казва Томас Манли, директор на Националната бъбречна фондация в САЩ.

Камъните в бъбреците може да се образуват тогава, когато отпадните вещества на организма не се изхвърлят с урината, а се отлагат или в самия бъбрек, или в уретера. По-големите песъчинки може да заседнат и да предизвикат силни болки, крампи, гадене и повръщане. Броят на засегнатите непрекъснато се увеличава. Един на 10 души някога в живота си е получавал подобни проблеми.

Liu, Yanqiong et al.: Kidney Stones and Cardiovascular Risk: A Meta-analysis of Cohort Studies, American Journal of Kidney Diseases , Volume 64 , Issue 3 , 402 – 410, September 2014.

Източник: Netdoktor

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -