Доказаха: От настинки пази само цинкът!

PRINT
настинка как се лекува

Съществуват различни препоръки как да подсилим имунитета и да боледуваме по-рядко от настинки. Проучване обаче доказа, че витамин С е безполезен като профилактика, въпреки че може леко да намали продължителността на заболяването. Има обаче риск при по-големи дози да се появят гадене, диария и стомашни спазми.

Други популярни средства против простудата са ехинацея, жен-шен, разтривки с камфор, евкалипт и ментол.
За профилактка на настинките най-добре работят добавките с цинк, твърдят учени, цитирани от британския в. „Телеграф“. Ибупрофенът и парацетамолът понижавали температурата, а медът омекотявал възпаленото гърло. Много важно за предпазването от настинки и вируси е редовното миене на ръцете.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Всяка трета вирусна инфекция е грип
Храни и билки за хормонален баланс през зимата
Как да държим вирусите далеч през зимата
Лепи ви се всеки вирус? Проверете черния си дроб
Много деца между 3 и 5 г. са с постоянно запушен нос

Ефектът от цинка бил доказан в две изпитания. Проучванията показали, че децата, които вземат 10 или 15 мг цинков сулфат дневно, е по-малко вероятно да се разболеят и да отсъстват от училище. Според лекарите цинкът ще върши същата работа и при възрастните.

Всеки човек хваща простуда средно 2-3 пъти в годината, а децата под 2 г. – около шест пъти. Обикновено симптомите са болки в гърлото, запушен нос и общо неразположение. Те се проявяват най-силно в продължение на 1-3 дни, но може да продължават 7-10 дни. Понякога заболяването продължава 3 седмици. Само един случай на настинка от всеки 20 се причинява от бактерии, всички останали – от вируси. Затова при такива инфекции не бива да се бърза с антибиотиците. Те се назначават само, ако се развие усложнение – бронхит например.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *