Алкохолът позволява на бактерии да превземат черния дроб

PRINT
разтоварване на черния дроб

Алкохолът позволява на бактериите да достигнат черния дроб и да се инфилтрират (проникнат) в него. Най-вероятно алкохолното увреждане на дроба се дължи именно на това, а от него се преминава към цироза, съобщава телевизия NDTV. Експерти от Университета на Калифорния направили експеримент с мишки. Открили, че алкохолът намалява количеството на бактериите в червата на гризачите. Това увеличило риска от развитие на чернодробно заболяване при тях.

Дефицитът на гена REG3G допринесъл допълнително за развитието на алкохолно чернодробно заболяване. Учените създали с помощта на генно инженерство гризачи с намалена активност на гена REG3G. Давали им алкохол в продължение на 8 седмици. При тези мишки бактериите мигрирали от червата към черния дроб по-често, отколкото при нормалните гризачи, които получавали същото количество алкохол. Освен това при мишките с неактивен ген REG3G се развивало по-тежко алкохолно чернодробно заболяване в сравнение с нормалните животни.

За да се намали рискът от заболяване, учените се опитали да повишат активността на гена в чревните клетки. Това веднага дало ефект – размножаването на бактериите се забавяло. След това учените възстановили активността на гена в мишките. Това на практика защитило гризачите от алкохолно чернодробно заболяване. Експертите стигнали до извода, че при хората с алкохолна болест на черния дроб активността на гена REG3G е намалена, броят на бактериите в черния дроб е увеличен.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 4    Средно: 4.3/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *