петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЛюбителите на кафето по-рядко имат атеросклероза

Любителите на кафето по-рядко имат атеросклероза

По принцип пием кафето, за да се ободрим. Ароматната напитка обаче има и доста други предимства. Сега учени установиха, че кафето има още едно качество – поддържа артериите чисти от плака.

Така изпивайки до 2-3 чашки от топлата напитка дневно, човек несъзнателно се грижи и за кръвоносните си съдове, установиха корейските учени. Експертите изследвали повече от 25 000 души. При доброволците, които пият умерени количества кафе (3-5 чаши кафе), е по-малко вероятно да се появят симптоми на сърдечно заболяване. Това доказва положителния ефект на кафето за сърдечно-съдовата система, предаде Би Би Си.
Въпреки това някои учени свързват кафето с повишен холестерол и високо кръвно налягане.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кафето има обезболяващ ефект, сравним с този на морфина! 
Кафето забавя хормоните на щитовидната жлеза 
Кафето с още една полза – чисти токсините в клетките 

Последното проучване на практика не добавя повече яснота по отношение на ползите и вредите от кафето. Корейските експерти анализирали коронарните артерии. При исхемичната болест на сърцето в коронарната артерия има отложена плака. В рамките на изследването учените сканирали артериите. Снимките показали калциеви отлагания по стените им. Интересното е, че никой от доброволците нямал външни признаци на сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това при един от 10 души се наблюдавали калциеви отлагания. Тази информация била сравнена с нивата на консумацията на кафе.

Взети били предвид и други рискови фактори – пушене, физическа активност, наличието на сърдечно болни в семейството. Така се изяснило, че любителите на кафето имат по-малко калциеви отлагания в коронарните артерии, отколкото тези, които пият много кафе или изобщо не пият. Засега учените не могат да кажат защо точно кафето помага за поддържане на артерията в добро състояние.

Източник: ВВС

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -