четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНови капки за нос ще ни пазят от менингит и пневмония

Нови капки за нос ще ни пазят от менингит и пневмония

Британски лекари представиха уникална своя разработка – иновативни капки за нос с полезни бактерии. Този препарат е в състояние да предотврати развитието на менингит и на някои други опасни инфекции, съобщава британската преса. По думите на проф. Робърт Рийд, ръководител на Центъра за биомедицински проучвания към Университета в Саутхемптън, технологията би могла да се използва за профилактика на пневмонията и някои заболявания на ушите, причинени от бактерии.

Приблизително 10% от възрастните са носители на бактерията Neisseria meningitidis. Тя се открива в носа, при това без да предизвиква винаги проблеми. Бактерията може да провокира менингококов менингит. Бактериалният менингит може да засегне всички възрастови групи, но особено уязвими са бебетата и децата.

Бактериалният менингит може да се развие мълниеносно и да причини смърт

Понякога тази бактерия навлиза в кръвта и причинява не само менингит, но и сепсис. Само четири часа след появата на симптомите на менингит бактериите могат да причинят смърт. Затова учените от Университета в Саутхемптън се заели да решат този проблем. Те добавили специфичен ген в безвредни бактерии Neisseria lactamica, които могат да живеят нормално в носната кухина. Модифицираната бактерия работи като щит срещу Neisseria meningitidis.

Идеята дошла на експертите, след като било доказано, че бактерията Neisseria lactamica (Nlac), може да оцелее в носната кухина няколко месеца, без да причинява никакви проблеми. Докато присъствала там, тя изключвала другата, опасна бактерия, която води до менингит. Затова учените подсилили свойствата на бактерията Nlac чрез генетична модификация. Това помогнало тя да се закрепи по-добре в носа и да предизвика по-мощен имунен отговор.

В момента се планират клинични проучвания, които трябва да проверят ефекта от препарата върху по-големи групи хора.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -