петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПредсърдното мъждене е аритмия, която заплашва с инсулт

Предсърдното мъждене е аритмия, която заплашва с инсулт

Ранното откриване и лечение на предсърдното мъждене може да намали смъртността вследствие на инсулти. Затова Националната пациентска организация стартира програма срещу заболяването, в която 1500 пациенти с риск за това състояние ще получат достъп до консултация с кардиолог. От акцията могат да се възползват само записаните при онези 400 джипита, които са изявили желание да се включат. Оценката на риска става с анкетна карта, каквато се ползва в Европа и по света. Тя обаче може да се попълни и оцени правилно само от медицински специалист, затова е необходимо отсяването на пациентите да става чрез личните лекари. Диагнозата се потвърждава от електрокардиограма.

НПО е създала специален сайт, който ще информира подробно за предсърдното мъждене и съвременните начини на лечение.

Предсърдното мъждене представлява аритмия, при която една от кухините на сърцето, която задава сърдечния ритъм, работи нередовно, поясни доц. Васил Велчев, специалист кардиолог и председател на Дружество на кардиолозите в България. Това е проблем на нервите, които командват сърдечния ритъм. Засяга предимно възрастните хора – 30% от хората над 70 г. имат предсърдно мъждене. Болестта протича различно, основен симптом често е сърцебиенето, макар че основният проблем не е в сърцето. Аритмията създава условия за образуване на тромби, които ако попаднат в кръвообращението, могат да причинят инсулт. 85% от инсултите са исхемични – причиняват се от тромб, който запушва важен мозъчен съд. Близо 40% от тези емболии са от сърдечен произход.

Предсърдното мъждене  е признак, че проводната система на сърцето старее. Вече има доста ефективни начини за превенция, затова хората трябва да търсят лекарска помощ още при първите прояви, допълни доц. Велчев.

Факторите, които предразполагат към състоянието, са артериална хипертония, исхемична болест на сърцето и диабет. Изявата на предсърдното мъждене говори за напреднало структурно засягане на сърцето, посочи от своя страна проф. Асен Гудев, председател на Съюза на на българските медицински специалисти.

Антикоагулантното (противосъсирващото) лечение, въведено преди 30-40 г., е голям успех. То намалява с две трети риска от исхемичен инсулт. Въпреки това все още малко пациенти получават адекватно лечение, каза проф. Гудев. Причините са много, но основната е, че има риск от кървене. В последните години обаче се появиха нови антикоагуланти, при които съотношението риск-полза е по-добро.

Защо е опасно предсърдното мъждене:

  • Повишава риска от исхемичен инсулт
  • Води до периферна емболизация
  • Риск от сърдечна недостатъчност

Оказва се още, че съдовата деменция се дължи на микроемболии, които не се изявяват с инсулт, посочи още проф. Гудев. Дори кратковременни периоди на предсърдно мъждене пораждат риск. Протичат без симптоми, но пак могат да доведат до инсулт, дори да няма други рискови фактори. Лечението на това заболяване изисква координирани усилия между различни специалисти – лични лекари, невролози, съдови хирурзи и кардиолози и психиатри.

Има случаи на предсърдно мъждене и при 20-30-годишни, но заболяването става масово след 60-70 г. Понякога то протича абсолютно безсимптомно.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Освен тези критерии, при пациентите с предсърдно мъждене често се наблюдават разширени QRS комплекси. Това се нарича аберантно камерно провеждане.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -