Настинка с хрема и кашлица? Ето кое помага

PRINT
хрема настинка грип

Хремата обикновено е сред първите симптоми на настинката. В началото секретът е прозрачен и течен. След като гъделичкането в носа и кихането отслабнат, секретът обикновено става по-гъст и лепкав. Това е не по-малко неприятно. Към това се прибавя и кашлица. Понякога тя е суха, понякога е със секрет. Случва се и здрави хора имат кашлица с храчки или лека хрема, пояснява проф. Йорг Линдеман, УНГ специалист от Университетската клиника в град Улм.

Вижте рецепта за пилешка супа при настинка

Секретът покрива лигавицата на носа и тази на бронхите, защото се образува в нея. В носа тя е покрита с фини реснички, които транспортират секрета в посока към гърлото. Обикновено го преглъщаме, без изобщо да разберем. Слузта от белите дробове също се придвижва към гърлото от фините реснички и от там – към стомаха. Когато секретът стане повече и започнем да го усещаме, смятаме това за неприятно, казва проф. Линдеман. За организма обаче това е един смислен и физиологично оправдан процес. Слузестият секрет изпълнява важна задача: да поддържа лигавицата влажна, да я предпазва от микроби и да захваща прах и вредни вещества от въздуха, който дишаме. Това обяснява пък д-р Михаел Барцок, специалист по белодробни болести от Белодробния център в град Улм, Германия.

При настинка цветът и консистенцията на слузестия секрет се променят. В началото той е почти течен и бистър. Лигавицата е набъбнала. След известно време секретът се сгъстява. Започва и кашлица. Ако се възпали бронхиалната лигавица, там се събира повече секрет и кашлицата се увеличава.

Може ли по цвета на секрета от носа да се определи настинката?

Често след няколко дни цветът му става жълто-зелен. Предполага се, че се определя от вида на умрелите имунни клетки, които попадат в него. Различни проучвания откриват много често бактерии в жълто-зеления секрет, но не винаги. Изводът на учените е, че само по цвета не може да се съди дали инфекцията е станала бактериална. Не бива само на тази основа да се предписва антибиотик, смятат те. Ако пациентът обаче има зеленикави храчки, чувства се много болен и има температура, това говори за бактериална инфекция.

Наистина, настинките се предизвикват от вируси. Ако състоянието на болния е все така лошо след няколко дни, може да се мисли, че то се определя от развила се на тази база бактериална инфекция. Това заявява проф. Линдеман. Преценката дали да се взема антибиотик или не, се прави от лекар.

Как да облекчим състоянието при засилен слузест секрет

Хората обичат да използват капки за свиване на носната лигавица, защото те отпушват бързо носа. Важно е да се знае, че те не бива да се прилагат повече от седмица.

Когато секретът започне да се сгъстява, фините реснички на лигавицата се затрудняват да го транспортират. Лекарите съветват да пием повече течности, защото водата помага за втечняването му. Пациенти с бъбречни или сърдечни заболявания е добре да обсъдят с лекуващия колко точно вода да пият.

Препарати с ацетилцистеин, които втечняват секрета, се препоръчват, само ако той наистина е твърд. Иначе може да се втечни прекалено и да заседне в бронхите, смята д-р Барцок. Той препоръчва да се ползва повече препарати на растителна основа, които подпомагат отхрачването. В аптеките вече има голям избор и човек може да се посъветва с фармацевта.

Не човъркайте в носа!

Това наранява лигавицата и може да я изсуши прекалено в дългосрочен план. Вместо да се опитвате да изчоплите коричките в носа, овлажнявайте лигавицата, например със спрей с морска вода. Помага и инхалирането на солен разтвор.

Бъдете търпеливи!

Дори настинката да отшуми, кашлицата и отделянето на леки храчки може да продължи общо 2-3 седмици.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 0    Средно: 0/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *