четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛарингитът най-често се причинява от вируси

Ларингитът най-често се причинява от вируси

Ларинксът е орган, който се състои от мускули, хрущяли и съединителна тъкан. Той участва в говора, дишането, преглъщането. Синхронното действие между ларинкса и гълтача (фаринкс) предпазва дихателните пътища от аспириране на чужди тела и течности.

Инфекции и токсични вещества възпаляват лигавицата

Ларинксът играе важна роля при говора поради наличие на гласни връзки. Лигавицата, която покрива ларинкса, може да се възпали и набъбне н под въздействие на различни причини като вирусни инфекции – най-често рино- и аденовируси, бактериални и гъбични инфекции, замърсена работна среда, прах, токсични газове, температурни промени, злоупотреба с алкохол. Изключително голям враг на ларинкса е тютюнопушенето!

Дрезгавият глас може да е по много причини

При силна кашлица при професии с прекомерно говорене (учители, певци и т.н.) и при хора с гастроезофагиално-рефлуксна болест (ГЕРБ) също може да се развие възпаление на ларинкса (ларингит).

При пациенти с астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), които употребяват инхалаторни кортикостероиди и не правят промивки на гърлото със сода и вода след всяка инхалация, може също да се предизвика промяна в лигавицата на ларинкса, която да доведе до одрезгавяване на гласа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Пушенето уврежда първо гласните връзки 
Как се познава, че имам ларингит? 
Дрезгавият глас може да е заради стомашната киселина 

Поради оточността на лигавицата най-честите симптоми са одрезгавяване на гласа или липса на глас (афония), сухота, дразнеща суха кашлица, която постепенно може да премине във влажна, може да има и общо неразположение.

Правилното лечение елиминира симптомите

Ако се потърси навреме лекарска помощ и се проведе навременно лечение, ларингитът отшумява напълно. При пушачите, при които е силно намален локалният имунитет на дихателните пътища, може инфекцията да премине в долните дихателни пътища с развитие на пневмония. Ако дрезгавият глас продължи повече от 10 дни, трябва да се потърси помощта на специалист по уши-нос-гърло.

Най-чести причинители са вирусите, затова лечението не се отличава от лечението на острите респираторни инфекции – „пазене на леглото“, чайове, витамини и щадене на гласа. При неповлияване на състоянието до 3 дни се преценява необходимостта от антибиотик.

Как да се пазим от ларингит

Изключително важна е профилактиката на ларингита. Преди всичко спирането на цигарите и избягване на пасивно пушене! В затворените помещения и особено в спалните трябва да се поддържа нормална влажност на въздуха, защото сухият въздух създава благоприятни условия за изсушаване на лигавицата на дихателните пътища и развитие на инфекции.

Рационалното хранене и позитивното мислене са най-сигурният начин за поддържане на добър имунитет и предпазване от респираторни инфекции! И особено важно: при първи прояви на респираторна инфекция да се потърси навреме лекарска помощ!

д-р София Ангелова

 

Д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -