четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак се диагностицира и лекува глаукома?

Как се диагностицира и лекува глаукома?

Напредването на глаукомата може да бъде овладяно, но пораженията, нанесени на очите от заболяването до откриването му не могат да бъдат възстановени, обяснява доц. Ботьо Ангелов, специалист по очни болести. Ранната диагностика се затруднява от липсата на симптоми. Необходимо е да се направи не само преглед, но и изследване със съвременна апаратура. Глаукомата има различни форми. Най-често срещана е първичната откритоъгълна глаукома, по-рядко закритоъгълната. Има и вторични глаукоми, които се дължат на други очни или общи заболявания. Съществува и вродена глаукома. Заболяването засяга около 2% от населението над 40 г. в цял свят.

Понякога глаукома се развива при нормално вътреочно налягане

Проблемът идва от тълкуването, кое е нормално и кое повишено вътреочно налягане. Оптималните стойности са в твърде широки граници – между 10 и 21 мм живачен стълб. При някои то може да е нормално, но да причинява увреждания на зрението. Наследствеността влияе, има открити гени, които се свързват със заболяването. Ако в семейството вече има болен от глаукома, добре е роднините му да си направят профилактичен преглед.

В ранните стадии на първичната откритоъгълна глаукома оплакванията са дискретни и хората често ги отдават на неточни очила. При по-рядката първична закритоъгълна глаукома пациентите може да имат дразнене, зачервяване, болка и др. Понякога виждат ореол около източник на светлина като фарове на автомобил, лампа заради рязко повишеното вътреочно налягане. При остър глаукомен пристъп се усеща болка в окото, съответната половина на главата, както и гадене, повръщане или рязко намаление на зрението. Усложнения от диабет, запушване на съдове в ретината, някои очни тумори, травми също отключват заболяването.

За точна диагноза са необходими още изследвания

За точна диагноза освен измерването на вътреочното налягане и рутинния преглед, са необходими и други изследвания със съвременна апаратура. Дебелината на роговицата се мери, за да се преизчисли по-реална стойност на вътреочното налягане. Изследва се още зрителното поле (компютърна периметрия). Има и образно-диагностични методи, изследващи зрителния нерв и ретината (хайделбергска томография, оптична кохерентна томография).

Вариантите за лечение на глаукомата се преценяват индивидуално. Първо се изписват капки, но може да се наложи лазерна или хирургична корекция. Целта е да се достигне индивидуалната прицелна стойност на вътреочно налягане, при която уврежданията спират. Тя е индивидуална и изисква проследяване на пациента. Най-често се прилага консервативно лечение с капки, но не повече от три вида. Има и комбинирани препарати от два медикамента.

Стигне ли се до лазер, има избор на различни апарати. Третият вариант на лечение е хирургичният. Той се налага, ако болестта напредва и капките не помагат. Операциите тук също са различни, като може да се наложи и поставяне на антиглаукомни импланти. Те подпомагат оттичането на вътрекамерната течност, а оттам и нормализирането на налягането.

Понякога пациентите имат и други очни заболявания – катаракта (помътнена леща), и операцията може да е комбинирана. В Александровска болница се намира най-старото глаукомно отделение в страната. То предлага ранна диагностика, проследяване, консервативно, лазерно и хирургично лечение на глаукомите.

За съжаление здравната каса не покрива пълния пакет медицински услуги и медикаменти необходими за диагностиката и лечението на пациентите с глаукома. Имплантите се поемат от пациента.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -