четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДа се справим с киселините без лекарства

Да се справим с киселините без лекарства

Киселините в стомаха са народна болест, която все по-трудно реагира на лекарства. От нея страдат около 40% от хората в САЩ и 20% в Германия. Стандартната терапия е с т.нар. инхибитори на протонната помпа, които трябва да предотвратят обратното изтичане на стомашните киселини към хранопровода. Често обаче тя не дава резултат, тъй като не може да се справи с изкушенията на съвременния начин на живот.

Според лекари от САЩ по-добър ефект ще има промяната в начина на живот – хората трябва да ограничат приемането на твърде мазна храна и то късно вечер. Разочароващо се оказа датско проучване с 10 000 пациенти, които имали Барет-Езофагус – скъсяване на хранопровода, което е типична последица от хронична рефлуксна болест, и може да доведе до рак на хранопровода. Приемането на лекарства срещу киселини трябвало да намали риска от тумори, но в действителност при тези пациенти се наблюдавали повече дисплазии, т.е. предракови изменения на хранопровода.

Лекарствата блокират ензим, който отговаря за образуването на водородни протони – необходими за произвеждането на солна киселина. За да има ефект обаче, медикаментът трябва да се приеме 30 минути преди хранене. Специалистите предполагат, че поне 50% от хората не спазват това указание. От друга страна пациентите с рефлукс често водят нездравословен начин на живот – имат наднормено тегло и се хранят лошо. Много хора смятат, че не се налага да променят нищо, след като лекарствата ще им решат проблема.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Лекарства за киселини увеличават риска от инфекции 
Растителни масла срещу гастрит и язва 
При коремна болка, киселини и гадене се изследвайте за бактерията хеликобакер 
Дрезгавият глас може да е заради стомашната киселина 
Кокосовото масло убива миробите в стомаха 

Променете начина си на живот!

Някои лекари обаче залагат на отказа от хапчета, като вместо това дават точни инструкции на пациентите си какво да правят – да не вечерят след 19 часа, за да може стомахът да се справи с тежестта в него, преди човек да заеме хоризонтално положение в леглото. На вечеря не бива да се ядат мазни храни. Те провокират киселини, защото забавят движението на храната през стомаха.

Други продукти табу за вечеря са шоколад, мента, газирани напитки и алкохол. Пушачите трябва да се откажат от цигарите в битката с киселините, тъй като никотинът отслабва мускулите, които затварят пътя им от стомаха към хранопровода. Кафето изненадващо се оказа дори полезно срещу подобни оплаквания, защото има горчиви съставки, сочи шведско проучване.

Ето и други алтернативи на хапчетата срещу киселини. Алгинат е страничен продукт на индустриалния добив на йод от водорасли. Влага се в различни хранителни и козметични продукти като сгъстяващо вещество. Точно този ефект в стомаха води до образуването на жилава пяна, която пречи връщането на киселини по хранопровода.

В билкарството срещу киселини се използва блатен тъжник (Filipendula ulmaria). Растението потиска възпалението на стомашната лигавица и отделянето на агресивни стомашни сокове. Две чаени лъжици от изсушената билка се заливат с чаша вряла вода, чака се 10 минути, после се прецежда. Пие се три пъти дневно по една чаша по време на хранене.

В азиатската медицина се използва специална супа, която неутрализира киселините. Два необелени и нарязани на дребно картофа се варят заедно с две лъжици семена от ленено семе и кимион в 2 л вода в продължени на 15 минути на слаб огън. Накрая супата се прецежда и се пълни в чаши. Пие се през деня на малки порции.

Източник: Die Welt

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -