четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеАстмата - видове, симптоми и лечение

Астмата – видове, симптоми и лечение

Астмата обединява няколко различни форми на хронични, възпалителни заболявания на дихателните пътища. Може да доведе до пристъпи на задух. Бронхите се стесняват, има усещане за стягане в гърдите, кашлица и свиркащо дишане.

Най-известните видове астма са два – алергична и неалергична. Алергичната астма заедно със сенната хрема и невродермита спада към кръга на атопичните заболявания. При тях имунната система реагира свърхактивно към безобидни дразнители като полени, животински косми или акари в домашния прах. Алергичната астма често започва в детска възраст. Неалергичната астма често се проявява за първи път на 30-40 г. Терапията е с противовъзпалителни или разширяващи бронхите лекарства (бронходилататори). Ако са известни алергени, трябва да се избягват.

Причините за астмата са основно две – генетично предразположения, което прави бронхите особено чувствителни, и второ – дразнители като инфекции на дихателните пътища, алергени или студен въздух, които могат да предизвикат пристъп на задух. Астматичното възпаление води до оток на лигавицата, свиване (крампи) на бронхиалната мускулатура и повишена продукция на слуз в бронхите. Особено при издишване се чуват свиркащи и жужащи звуци.

Не всяка астма може да се определи като един от двата вида. Има и смесени форми. Науката идентифицира все повече форми на астмата, при която степента и характеристиката на възпалението се различават при отделните пациенти.

Видове астма

  • Алергична – причинена от алергени
  • Неалергична (инфекциозна) астма – причинена обикновено от вирусни инфекции, които правят дихателните пътища уязвими и отключват възпалението им. Оттам се стига да спазми на бронхите, кашлица и задух. В началото астмата отшумява след преминаване на настинката, с времето обаче става хронична.
  • Медикаментозна астма – често астматиците реагират на определени медикаменти като обезболяващи (ацетилсалицилова киселина) или нестероидни противовъзпалителни средства (парацетамол, ибупрофен). Не става дума за алергия, а за генетично обусловена непоносимост към определени медикаменти, която обаче се проявява като алергична реакция.
  • Астма като реакция на химични или отровни вещества. Определени дразнители от околната среда (смог, дим, прах, изпарения, озон) също могат да доведат до астма. Ако засегнатият влиза в контакт с тях по време на работа, става дума за професионална астма.

Една по-особена форма на астмата е тази при жени със силно наднормено тегло. Тя често се появява около 30-ата година и не се лекува с класическите медикаменти за астма. Трудна е терапията и при пушачи астматици, която при тях има особености.

Има и астма с леки или липсващи възпалителни промени, наричат я спазъм на бронхите при натоварване. Тези пациенти нямат оплаквания, ако не се подлагат на физическо натоварване. Тя е различна от тази при пациентите, които имат симптоми и в покой, а при натоварване получават задух. Бронхоспазъмът може да настъпи по време или след натоварването.

Рискови фактори

Алергични хора със сенна хрема, невродермит, имат повишен риск за астма. Пушенето е риск за активни и пасивни пушачи. Освен това цигарите намаляват ефекта от най-важните медикаменти за астма. Честите инфекции на дихателните пътища също ги правят по-уязвими за астма.

Други рискови фактори са ниско тегло при новородените, наднормено тегло и обездвижване в детска възраст.

Симптомите са задух, който протича като пристъп и предимно през нощта. Свиркащи звуци при дишане. Хронична кашлица също може да е признак. Много пациенти нямат задух, а стягане в областта на гърдите или болки при вдишване на студен въздух. Пристъпът може да доведе до сърцебиене  (тахикардия) или посиняване на устните и кожата. В такива случаи трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.

Определяне на тежестта на заболяването

Става въз основа на следните въпроси:

  • Появяват ли се симптомите по-често от два пъти на седмица?
  • Появяват ли се симптомите през нощта?
  • Пречат ли те на активния и нормален живот на пациента?

Астмата се смята за добре контролирана, ако:

  • Симптомите не се появяват през деня или са максимално два пъти в седмицата
  • Няма нощни пристъпи
  • Не пречи на нормалното всекидневие
  • Функцията на белите дробове е нормална

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -