Прицелна терапия удължава три пъти живота на болни от рак на белия дроб

PRINT
jakopovic1

– Д-р Прокопович, един от основните проблеми при рака на белия дроб е, че той се открива късно. Какво сочат вашите наблюдения?

– Така е за съжаление. Повечето пациенти, които идват при мен, са в последните два стадия 3 и 4. Това са 70% от всички пациенти, които лекувам, а прогнозите за тях са лоши. За късното откриване има няколко проблема – пациентите нямат никакви симптоми в началните стадии. Тогава, когато туморът може успешно да се оперира и лекува, той не боли.

– Преобладава мнението, че този вид тумор засяга най-вече пушачи. Такива ли са пациентите ви?

– Поне 70% от пациентите с рак на белия дроб в Хърватия са пушачи. Към цигарите са пристрастени доста голям дял от населението – над 40%. За останалите 30% от заболелите рисковият фактор също е пушенето, но те са пасивни. Има и доста хора, които са имали контакт с азбест. Материалът се среща в корабостроителниците. Освен рак на белия дроб, той предизвиква и рак на плеврата. Ранните стадии се откриват инцидентно – например човекът отива по друг повод при лекаря и той му назначава рентгенова снимка.

– Рентгеновата снимка достатъчна ли е за поставяне на диагнозата в ранен стадий?

– Тя е само началото. Прави се и компютърен томограф, но за да започне каквото и да е лечение, трябва да има потвърдена хистологична диагноза. Обичаен метод за изясняване на точния вид тумор е фибробронхоскопията. При нея с гъвкава тръбичка се стига до мястото, където е лезията и се взема проба от клетките. Прилага се при 85-90% от пациентите. Преди да се назначи оперативно лечение, се прави и още едно изследване – с ПЕТ скенер (позитронно-емисионен томограф – бел. авт.). Целта е да се установи дали има разсейки.

– Предлага ли се хирургия в напреднали стадии, когато има разсейки?

– Ако се е стигнало до разсейки, например в мозъка, обикновено става дума за 4-ти последен стадий на болестта. Тогава по правило операцията се изключва, но ако метастазата в мозъка е само една, може да се пристъпи към премахването й с класическа неврохирургия, или да се приложи лъчетерапия с гаманож. Имаме такава апаратура в Загреб. Ако в белия дроб лезията е само една, тя също се изрязва и после се назначава химиотерапия. Но ако метастазите са повече, не прилагаме хирургия.

– Вие сте пулмолог, но лекувате рак на белия дроб. Възможно ли е това в Хърватия?

– Лекарствата за тумори на белия дроб в Хърватия се назначават от пулмолози. 80% от всички онкопациенти се лекуват от такива специалисти. В страната има и химиотерапевти, но те са малко и главно в столицата Загреб.

– В онкологията непрекъснато се появяват нови медикаменти. Как те подобряват лечението на рака в белия дроб?

– Преди 20 г. нямаше почти никакви медикаменти. През последните 2 г. благодарение на химиотерапията преживяемостта се увеличи три пъти. Вече говорим за прицелна (таргет) терапия – това са умни лекарства, които са персонализирани, зависят от индивидуалните особености на тумора. Това не са стандартните хапчета за химиотерапия. Новите умни лекарства имат много малко странични ефекти. Такъв медикамент е например ерлотиниб, който е регистриран както в Хърватия, така и в България, и се използва с успех при пациенти с рак на белия дроб. Прицелната терапия обаче не е подходящи за всеки пациент, а само за тези, които имат определен рецептор, върху който лекарството въздейства. Биопсията изяснява дали той е налице. Откриват се все повече такива рецептори и се предполага, че в бъдеще много хора ще могат да се възползват от прицелните терапии.

– Има ли видове рак на белия дроб, които не са добре изучени?

– Всъщност ние знаем много малко за този вид тумори, това е проблемът. Водим хистологичната им квалификация според стандартите на Световната здравна организация. Има девет основни групи, а всяка от тях има по пет подгрупи. Съществуват почти 40 вида рак на белия дроб, затова не можем да кажем, че знаем достатъчно за този вид тумори. В България най-често срещан е плоскоклетъчният рак, който е туморът на пушачите.

– Като се има предвид колко различни са туморите, има ли единни стандарти за лечение?

– В Хърватия използваме насоки за лечение – гайдлайнс, които са написани скоро – преди година съгласно най-добрите европейски практики. За нашата болница Университетски медицински център в Загреб е по-лесно да изберем терапия, защото при нас се лекуват 60% от всички пациенти с рак на белия дроб в страната. Има определена схема за терапията, но има и свобода за лекаря. Основните лекарства за химиотерапия, които се използват, са на основата на платина. Може да се комбинират 3-4 лекарства. Протоколите ни за лечение позволяват да се избира.

– В България лечението на онкоболните е безплатно и се осигурява от държавата. Има пациенти, които се недоволни от предложената терапия, но не могат да отидат „на частно“ у нас, затова се налага да пътуват в чужбина. Как е в Хърватия?

– В Хърватия имаме частни болници, но те не се занимават с онкология. Това не е печеливша дейност, а и правителството плаща за лечението на пациентите с рак.

– Но парите никога не стигат...

– При нас беше възможно пациентът да си купи сам лекарството и да отиде в държавна болница. Но после се опитваха да си получат парите за медикаменти от касата. Нямаха успех. От касата им отговоряха, че държавата осигурява безплатни медикаменти за всички по определен ред. В нашата болница обаче не работим по този начин, понеже не всички лекарства се реимбурсират, а не искаме да ощетяваме пациентите. Има обаче болници, които действат по този начин.

– Чака ли се за лъчелечение в Хърватия? У нас пациентите получават назначена процедура за след два месеца.

– Средно се чака по 6 седмици, освен ако случаят не е спешен. Тогава не се чака. Но апаратите за лъчелечение не достигат и в Хърватия.

Д-р Марко Прокопович е един от водещите специалисти в Европа по лечение на рака на белия дроб. Завършил е вътрешна медицина и пулмология. От 2008 г. работи в клиниката по респираторни болести „Йордановац“ към Университетски медицински център в Загреб. Специализирал е в Националния център за изследване на рака в Бетесда, САЩ. Участва в над десет международни проучвания на рака на белия дроб, ХОББ и пулмонална хипертенсия, част от които се извършват и в клиниката „Йордановац“.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 24    Средно: 3.2/5]
Подобни статии

    No Related Post

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *