четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюВсяко девето бебе вече е недоносено

Всяко девето бебе вече е недоносено

Доц. Д-р Мая Кръстева е завеждаща на отделението по неонатология в клиниката по акушерство и гинекология в Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив. Завършила е медицина в пловдивския Медицински университет, където сега е преподавател. Работи като микропедиатър в клиниката от 1981 г.

– Доц. Кръстева, увеличава ли се броят на недоносените деца у нас и какви са причините за това?

– Да, увеличават се, но в сравнение с последната декада и вече техният брой е 11,5-12 процента от всички родени деца.

– По-важното е, че заедно с това се промени и структурата на недоносеността, като се увеличи преимуществено броят на деца с тегло под 1 500 грама. Недоносеността в България е повече от 2 пъти по-висока в сравнение с тази на другите европейски страни. За миналата година в отделението по неонатология в Университетска болница са преминали 270 бебета, а за първото тримесечие са около 60 от приблизително 450 родени. С разрешение на ръководството секторът беше разширен, защото там се приемат не само недоносените деца, но и с различни патологии след раждането.

– Колко тежеше най-малкият пациент?

– 570 грама.

– И оживя ли?

– Да, но има случаи, когато въпреки нашите усилия не успяваме да спасим децата, защото в медицината всеки пациент е индивидуалност, дори да е дошъл на бял свят току що. Но искам да отбележа и друго, че децата, родени с толкова ниско тегло си остават рискови, отглеждат се по-трудно и изискват много грижи от страна на родителите.

– Само ин витрото ли е причина за раждането на повече недоносени бебета?

– Не, в никакъв случай! Ин витрото е една от сериозните причина за ранните и преждевременни раждания, защото често жените носят в утробата си 2 или 3 плода. Но има и други фактори – наблюдението на майките по време на бременността, прекарани инфекции, социалната среда, в която живеят. Възрастта на жените е от значение – някои представителки на малцинствата са прекалено малки – на 13-14 години, но има и други, които забременяват след 35-40 г. Пациентките се прегледат много често с ехограф, а се пренебрегват изследвания на вагиналния секрет, дори не се отчита общото им състояние.

– По икономически причини и заради високата безработица жените, които работят във вредна среда, не се извеждат от нея, а това е рисково и се стига до нежелани последици.

– Получихте дарение от медицинска апаратура, което включва съдържа кувьоз, монитор, перфузор, електрокардиограф и ехограф,и казахте, че идва много навреме.

– Да, така е, защото само за два дни в отделението се родиха три двойки близнаци. Всички деца имат нужда от помощ, защото част от бебетата са между 1500-1700 грама, а две са и с по-ниско тегло. Така че новата техника веднага влезе в действие.

Свързани теми: Светлината важна за очите на нероденото бебе

Над 700 бактерии в майчиното мляко, полезни са

Разкриват неонатология в Първа АГ „Света София“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -