Какво се прави при един липсващ зъб?

PRINT
кариес на зъбите

Липсата на един зъб може да се възстанови чрез протетично лечение. Рутинният метод в тези случаи е да се направи мост между двата съседни зъба на липсващия. За целта се налага изпиляване на тези два зъба, върху които ляга изградената мостова конструкция. Когато тези зъби са с проведено кореново лечение (след необратимо увреждане на зъбната пулпа), този метод е много подходящ, защото така се укрепват зъбите, които са с доста разрушена твърда структура и винаги крият риск от фрактуриране.

Когато обаче съседните зъби са здрави, дори понякога може да нямат и кариес, изпиляването им за мост е драматично. Тъй като доскоро мостовото възстановяване беше единствена възможност, имаше два варианта – или зъбите да се изпилят и да се оставят живи под моста, или да се проведе кореново лечение и тогава да се включат.

Рисковете при двата варианта са различни. Когато зъбите се оставят живи, пиленето се прави с анестезия и е доста неприятно за пациента. Освен това зъбите остават чувствителни след пиленето и до поставяне на конструкцията, което също е травмиращо за пациента. Понякога се налагат временни конструкции, които оскъпяват допълнително процедурата. Освен това пиленето на живите зъби представлява стрес за пулпата и нейните елементи и може да се очакват смущения във виталитета и развиване на усложнения, като умъртвяване на зъба с всички последващи усложнения, които могат да причинят много проблеми. При втория вариант този риск отпада, но в същото време пациентът е подложен на едно продължително и също не много евтино лечение. Съществува и друг риск – всеки кореново лекуван зъб, дори и при перфектно лечение, крие потенциален риск за усложнения.

Състоянието на зъбите разкрива вътрешни болести

Днес съществуват и други възможности за възстановяване на дефект от един липсващ зъб. Ако съседните зъби са здрави и пациентът е млад, подходящо е да се използва имплант за възстановяване. Така съседните зъби се запазват и се избягват всички описани рискове. Естествено тази процедура е по-подходяща при млади хора, но не е пречка да се приложи и при напреднала възраст. За такова решение обаче е необходим преглед от специалист, който може да прецени индивидуалната ситуация на всеки и да вземе правилното решение. Без такъв преглед и анализ на ситуацията не могат да се дават съвети.

Освен използване на импланти сега съществуват и други възможности. Дефект от един липсващ зъб може да се възстанови чрез конструкция от керамична връзка между двата съседни зъба, между които се изгражда липсващият зъб.

В здравите зъби се оформят малки камери, в които влизат страничните части на конструкцията. Така с много малко загуба на тъкан, която не е рискова нито за живота на зъба, нито за естетиката и много лесно се понася от пациента, с минимален травматизъм се постига много добър ефект. Разбира се, има значение кой е липсващият зъб, какви са съседните зъби и още много други фактори, които отново само специалист може да оцени.

Проф. Милена Пенева, специалист по дентална медицина

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 11    Средно: 4.5/5]
Подобни статии
    loading...