Храната при панкреатит – бедна на мазнини и въглехидрати

PRINT
диета за отслабване

Има два вида панкреатит и храненето трябва да е съобразено с него. Първият е остър панкреатит, при който храненето през устата се прекратява до окончателното овладяване на острия период. Вторият е хроничен, който е най-често следствие на остър панкреатит и затова причините са общи за двата вида панкреатит.
Най-честите (85%) причини са употребата на алкохол и жлъчно-каменната болест. По-рядко може да се дължи на продължителна употреба на някои лекарства като сулфоналити, имуносупресори, противозачатъчни средства. Ето защо предпазването от развитие на остър, респективно – на хроничен панкреатит, се отнася до ограничаването на приема на алкохол, оперативно лечение на жлъчно-каменната болест, контролиране на употребата на споменатите групи медикаменти, своевременното лечение на язвената болест, заушка, нормализиране на нивото на холестерола и другите масти на кръвта, които също могат да причинят панкреатит – остър и впоследствие – хроничен.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Хормонална терапия при менопауза провокира панкреатит 
Натрупването на течност в коремната кухина има различни причини 
Остра болка горе в корема издава панкреатита 

Храната при болни с хроничен панкреатит трябва да бъде бедна на мазнини и концентрирани въглехидрати. Забранени храни са тлъсти меса и колбаси. Не се препоръчват цитрусови плодове (лимони, портокали). Пърженото е забранено. Алкохолът също се спира. Лечението е непрекъснато и включва антиацидни лекарства, храносмилателни ензими, противодиабетни средства, ако се е развил диабет в резултат на хроничен панкреатит. Терапията се назначава и контролира от специалист гастроентеролог, а при диабетно болни – и от ендокринолог.

Д-р Стоян Ханджиев, началник на отделение към Клиниката по гастроентерология към ВМА

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 1    Средно: 1/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *