Опасно ли е разширяването на панкреасния канал?

PRINT
pankreas8

Нормално панкреасният канал е с диаметър до 2 мм (от стена до стена), с гладък контур на стената и без огнищни разширения. След хранене е нормално да се установи преходно разширение на този канал. С напредването на възрастта също е възможно разширяване на канала, без признаци за болестни увреждания.

Разширението на панкреасния канал може да се дължи на някои заболявания: обструктивен хроничен панкреатит, камъни в панкреасния канал, след епизоди на тежък остър панкреатит, тумори на панкреаса или дванадесетопръстника, панкреасни псевдокисти, стеснение на мястото на отваряне на панкреасния канал в дванадесетопръстника, някои вродени аномалии. Разширението на панкреасния канал над 3 мм, съчетано с неравност на контура му, са част от ехографските признаци на хроничния панкреатит. Ехографското изследване на панкреаса е високоинформативен, но субективен метод за изследване на панкреаса и затова се налага да се използват компютърна томография, магнитно-резонансна или ендоскопска холангиопанкреатография, ендоскопска ехография.

За изясняване причината за разширение на панкреасния канал се изследват и някои лабораторни показатели – амилаза, липаза, кръвна картина, глюкоза, калций, урина, билирубин, С-реактивен протеин, туморни маркери (CA-19-9, CEA, CA-72-4) и др. Диагнозата се поставя въз основа на цялостното изследване на пациента – оплаквания, клиничен преглед, образни методи и лаборатория. При установяване на причината за разширение на панкреасния канал се провежда медикаментозно, ендоскопско или хирургично лечение. При вас може да става дума за безобидно разширение на пакреасния канал, свързано с предходно хранене или с възрастта. Независимо от това препоръчвам цялостен клиничен преглед при специалист.

Свързани теми: Остра болка горе в корема издава панкреатита

Може ли грипът да предизвика диабет?

БЦЖ ваксина помага при диабет тип едно 

Съставка на кърито пази от диабет тип 2

15-годишен направи тест за ранно откриване на рак

7 вида рак възникват заради липса на кислород

СНИМКА: SXC

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 0    Средно: 0/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *