Може ли стресът да ни разболее и как?

PRINT
болно дете вируси висока температура

Семейните скандали съсипват имунитета, с особена сила това важи за децата. Когато в дома цари неразбирателството, това се отразява върху психиката на всички членове на семейството. Ново проучване обаче откри, че децата може да страдат и физически от скандалите. Ако кризата в семейството продължи много дълго, това оказва негативно влияние върху имунната им система.

Проучването е осъществено от учени в университета Линкьопинг в Швеция върху 5-годишни деца. Те установили, че ситуации на продължителен стрес у дома като смърт на член на семейството или продължителни скандали, последвани от развод, силно ограничава имунитета на малките. Физическите белези са повишени нива на кортизола в кръвта, които сочат, че човекът е под силен стрес. Учените изследвали също имунни маркери в кръвта като цитокини и хемокини, както и клиничните стойности на С-пептиди, проинсулин, глюкоза, за да преценят ефективността на имунната система.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Изтощен имунитет докара бум на херпеси в края на зимата
Псориазис при децата възниква и след ангина
Педиатър: Майки искат детето да не боледува изобщо, грешка е!
Как да разпознаем дали температурата при децата е опасна

Така се установило, че продължителните неприятности водят до неадекватна реакция на отбранителните сили на организма. При някои деца имунната система реагирала дори по-бурно от нормалното, което пък увеличава вероятността от автоимунни заболявания. При тях отбранителните сили атакуват собствения организъм и стават причина за болести като гастрит, улцерозен колит, диабет тип едно, дерматит, множествена склероза, псориазис, ревматоиден артрит, цьолиакия и други. Изследването е публикувано в Journal of Immunology.

Източник: Medizinauskunft

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 1    Средно: 5/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *