вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКое причинява афтите в устата?

Кое причинява афтите в устата?

Афтозният стоматит, познат още като афти, е заболяване на устната кухина, което се изразява в появата на малки, понякога гнойни язвички. От афти страдат хора от всички възрасти, както и от двата пола, но най-податливи на появата на афти са децата.

Какво представляват афтите

Афтите са малки червени язвички (големи колкото лещено зрънце) от вътрешната страна на бузите или устните, върху или под езика, отзад на гърлото до мекото небце и сливиците. При по-сериозна инфекция язвичките могат да бъдат и гнойни. Обикновено афтите траят от 4 до 14 дена. Причините за появата на афти най-често е слаба имунна система и последвала инфекция. Понякога са резултат от авитаминоза – недостиг най-често на витамините В1, В2 В5, С , цинк, калций, фолиева киселина, желязо.

Защо се появяват раничките в устата

Може да са предизвикани и от фамилна обремененост – заболяване като цьолиакия, болест на Бехчет и на Крон, синдром на Райтер, сифилис и др.

Афтозният стоматит се дължи и на лоша хигиена на устната кухина, а понякога и на пастата за зъби. Пастите, които съдържат натриев лаурил сулфат, често са причинители на афти, както и някои продукти за освежаване на дъха, които изсушават лигавицата и я правят податлива на инфекции.

10 природни средства, които успешно лекуват афти в устата

Как да си помогнем

При афти избягвайте кисели, пикантни и солени храни, които дразнят, също кафе, цигари, дъвки. Може да почиствате повърхността на афтите с водороден прекис (кислородна вода), но това не се препоръчва, ако става въпрос за малки деца. Жабуренето с лайка, смрадлика и сладък корен, както и апитерапия – налагането на язвичките с пчелен клей, има противовъзпалително действие. А лактобацилус ацидофилус (пробиотик) предпазва от нова поява на афти.

Свързани теми: Как да мием зъбите правилно

Зелен чай гони лошия дъх от устата

Кървенето на венците може да е опасно за живота

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -