четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакви са страничните ефекти от кортизоновите препарати?

Какви са страничните ефекти от кортизоновите препарати?

Кортизолът блокира ефективно възпаленията, но много хора се страхуват от страничните му ефекти. Основателни ли са страховете им? Кортизолът е жизненоважен хормон, който се произвежда от холестерина в надбъбречната кора. Чрез него организмът реагира на стреса. Хормонът мобилизира енергийните запаси в тялото, поставя го под напрежение. В критична ситуация освободената енергия може да спаси живот.

Кортизолът влияе на редица процеси в организма

За целта кортизолът се намесва в различни ендогенни процеси. Ускорява разграждането на протеини и мазнини, повишава нивото на кръвната захар и повлиява електролитните и водни запаси в организма. Освен това кортизолът повишава нивата на тромбоцитите в кръвта и намалява образуването на колагена в кожата. Спира възпаленията, като блокира образуването на вещества, които ги провокират. Отслабва имунната система.

Тези особености правят кортизола полезен при много заболявания. Като лекарства се използват химично модифицирани глюкокортикоиди, към които се числи и естественият хормон. Различните медикаменти на тази основа се наричат събирателно кортизонови. Прилагат ги при ревматизъм, невродермит, псориазис и други възпалителни кожни болести. Помагат и срещу алергична реакция при сенна хрема, астма или екземи.

Много хора обаче се страхуват от възможните странични ефекти. Прилагането му в рамките на броени дни не носи никакви рискове, казва проф. Хелмут Шац, специалист по вътрешни болести и говорител на Германското дружество на ендокринолозите.

Причини за промени в нивата на хормона кортизол

По-добре се понасят кортизонови препарати, приложени локално

По принцип кортизоновите препарати се понасят по-добре, когато се прилагат локално – като крем или спрей, и са в ниски дози. Чрез таблетките веществото попада навсякъде в тялото и може да причини нежелани странични ефекти. Продължителната употреба на глюкокортикоиди може да провокира затлъстяване, диабет и остеопороза, както и да повиши кръвното налягане, казва проф. Шац.

Понякога тези лекарства нарушават съня, правят кожата по-тънка и улесняват инфекциите. Подобни ефекти обаче настъпват чак след употреба в продължение на много месеци, уточняват лекари. Страхът от глюкокортикоидите идва от времена, когато тези препарати се прилагаха безкритично, допълва дерматологът Гьобелер. Модерните медикаменти рядко водят до странични ефекти.

Препоръчва се употребата им да става рано сутрин – между 6 и 8 часа, защото тогава тялото отделя собствения кортизол и лекарството се вписва с естествения ритъм на организма. Пада рискът от странични ефекти. В никакъв случай не вземайте такива препарати на своя глава, без да са изписани от лекар, съветват още специалистите. Получава ли кортизол отвън, организмът редуцира собствената секреция. Ако пък медикаментът бъде спрян изведнъж, това може да има тежки последици.

Астматиците, които дългосрочно инхалират кортизон, могат да намалят риска от гъбична инфекция в устата като я изплакват с вода след всяка процедура. При употребата на кремове трябва да се внимава с определени места – интимните части и лицето реагират със свръхчувствителност при по-големи дози. Внимание е необходимо при кърмачета, малки деца и възрастни хора, тъй като тяхната кожа е по-чувствителна. Хора с хипертония, глаукома, диабет или остеопороза могат да приемат кортизонови препарати само след консултация с лекар.

С инхалация може да се приемат и антибиотици

 

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -