Какви са причините за нередовен цикъл?

PRINT
преглед гинеколог цитонамазка

При някои жени се случва цикълът да е нередовен и дори да прескача в някои месеци. За да се установи причината, преди всичко е редно да се направи консултация с АГ-специалист, който след прегледа да събере информация за килограмите и ръста на пациентката, както и за прекарани заболявания. След това той ще назначи необходимите хормонални изследвания, които имат отношение към нормалния менструален цикъл на жената.

Добре е да бъде извършена и ехография на малкия таз с оглед да се отхвърлят някои патологични изменения на матката и яйчниците: кистозни образувания, ендометриозни огнища, миомни възли и др.

Също така е редно да се отхвърлят заболявания като диабет, болести, свързани с щитовидната жлеза, проблеми с килограмите (рязко напълняване или отслабване), които могат да доведат до проблеми в менструалния цикъл. Не на последно място е редно лекарят да се информира дали в последно време пациентката е била на места с различен климат, имала ли е продължителни пътувания и дали е била изложена на стрес.

Няма опасност за здравето и живота на пациентката от нередовността на цикъла, но колкото по-рано се разбере причината за това и започне лечение (ако се налага), толкова по-добре за нейния жизнен комфорт и репродуктивна функция. Що се отнася до лечението с билки, еднозначен отговор няма. Както казват старите хора, ако не помогне, то поне няма да навреди.

Класическото медицинско поведение предполага назначаване на лечение с конвенционални лекарствени средства след посочените по-горе изследвания с оглед възрастта на пациентката и запазване на репродуктивността й.

Диетата, назначена от специалист, има своето значение особено в случаите с метаболитни проблеми.

Д-р Емил Филипов, АГ специалист, „Майчин дом“ 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 5    Средно: 3.4/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *